iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Консултативният съвет по младежка политика към Кмета отчете успешна година

Успешна година отчетоха младежките организации и институциите, работещи по младежка проблематика, които участват в Консултативния съвет по младежка политика към Кмета на община Перник.
 
Те представиха финансов отчет за разходването на предвидените за младежки дейности средства за 2009г. пред Общински съвет Перник, който бе гласуван и приет с пълно мнозинство.
 
В отчета си младите хора припомнят част от инициативите организирани от тях през изминалата година. За първи път Перник бе домакин на регионална среща, на която перничани представиха успешния си опит в младежката сфера на гости от Благоевград, Кюстендил, София, Враца и др.
 
Ето и целия отчет, публикуван на страницата на съвета:
 
О Т Ч Е Т
За реализираните дейности в изпълнение Програмата за работа с младите хора от Община Перник за 2009 година
Съгласно препоръките на Бялата книга на Европейската комисия/Брюксел -2001 г./,Европейската харта за участието на младите хора в живота на общините и регионите /Страсбург-1992 г./ и решенията и препоръките по въпросите за младежта на Съвета на Европа се разработи Стратегия за развитие на младите хора в Община Перник за период 2009-2011 г.
 
Общински съвет Перник прие Стратегията и Програма за работа с младите хора от Община Перник с Решение № 338/ 23.04 2009 г.Програмата бе разработена от Консултативен съвет за младежка политика /КСМП/ към Кмета на Община Перник,в чийто състав се включиха представители на младежки неправителствени организации и институции,работещи с млади хора, с цел да подпомагат работата на Общинската администрация в изработването , провеждането и координирането на младежката политика.
 
В изпълнение на регионалната и местна политика за активно участие и ангажираност на децата и младите хора в живота на общината за краткия отчетен период се осъществиха дейности по приоритетите :
 
1.Здравеопазване/социална и здравна защита на младите хора/
2. Образование
3.Гражданска активност
4. Свободно време и спорт
5. Младежка заетост,
които включват (редът на дейностите следва приоритетите, заложени в програмата за работа с младите хора):
 
1.Отбелязване световния ден за борба с наркоманиите /26.06./-рисуваха се графити с послания и изображения срещу употребата на наркотични вещества.Участваха ученици от ТПГ "М.Кюри",ПГТС "Арх.Миланов",Младежки организации,РИОКОЗ,Община Перник,ОУ на МВР.На отличените участници се връчиха грамоти.
2. За Международния ден за съпричастност към засегнатите от ХИВ/СПИН /20.05/ представители на младежки организации /БМЧК,ОМС,П.У.Л.С./,РИОКОЗ,Община Перник обновиха панделката със свежи цветя пред ОББ.
3. Международен ден без тютюнопушене /19.11./-проведе се конкурс за рисунка на тема:"Тютюнопушене или здраве-изберете сами "с участието на ученици от пернишките училища. Жури съставено от представители но Община Перник, Риокоз ,Фондация "Балкани" и РИО на МОНМ подбра и класира най-добрите рисунки,които са изложени в СОУ"П.Берон".На изявилите се ученици се връчиха награди.
4. Отбелязахме Майските празници с театрална постановка на ученици от 9-то ОУ с преобладаващи деца от ромски произход с осигуряване на театрален реквизит от Община Перник.
5. Световния ден за борба срещу СПИН / 01.12./ се отбеляза със рисуване на послания върху бели тениски от ученици в дизайнерската паралелка от ПГОТ и младежи от БМЧК. Тениските с посланията ще бъдат използвани и в следващи кампании. Изготви се табло с посланията , което е поставено на входа в Община Перник.
6. Проведен разговор за опазване на околната среда с младежи от ДЦВУ,БМЧК,съчетан с туристически излет до хижа "Славей"и включване на младежите в приготвяне на барбекю и почистване на района./ 08.10.09./
7. Деня на детето /01.06/ се отбеляза със шествие "Не на агресията" от Съдебна палата доДвореца на културата.Участваха младежи от младежките организации/" Обектив", "Младеж,"БМЧК,П.У.Л.С./ и ученици от училищата в Община Перник.Шествието завърши със символичното запалване на бутафорни оръжия.
8. Международният ден на младите хора/12.08./ се отбеляза с младежки купон на Крепостта "Кракра".Проведоха се много забавни игри и дискотека.Участие взеха младежките организации от Община Перник и клуб"Съхрани българското."На изявилите се връчиха грамоти и награди.
9. За Международния ден на хората с увреждания/03.12./се прповеде среща-парти между представители на младежките организации и младежи от ДЦВУ,които почувстваха че не са изолирани от обществото.
10. Съвместно с ОМД и ученици се проведе традиционно общинско спортно състезание - "Чалник".На класиралите се на първите три места се връчиха купи и грамоти/м. май/.
11. За Деня на българския спорт и предизвикателство/16.05/ младежите от ДЦВУ взеха участие в организираното състезание по тенис от клуб "Изток".
12. Представители на Община Перник и младежките организации взеха участие в Националния дебат "Лицето на младите хора в обществото",проведен в гр.Варна/м.юни/.
13. В рамките на тържествата посветени на 80 годишнината на гр.Перник се осъществи изложба базар на предмети изработени от младежи в неравностойно положение.
14. Община Перник и КСМП организираха регионална среща на младежките организации от югозападен район в общинска база с.Рударци под надслов "Младите хора и местната власт" под патронажа на Кмета на Община Перник.Присъстваха представители на Министерство на образованието,науката и младежта/МОМН/ ,Областна и Общинска администрация и представители от над 16 младежки организации.Бяха представени презентации от младежките организации, проведе се дискусия за ролята и мястото на младежите и консултативните органи в местната власт.
15. Започна подготовката за създаване на информационен сайт на КСМП който да обединява младежките организации в Община Перник, да информира обществеността за дейността им и да осъществява в по-голяма степен комуникацията между организациите и Община Перник.
За осъществяването на дейностите заложени в Програмата на сесия на Общински съвет се гласуваха 20 000лв. Поради краткият период за изпълнение на същата / м.май - м.декември/ 2009г. се реализираха част от плануваните дейности, за които са усвоени 5000лв.
Предстоят за изпълнение още редица важни приоритети нереализирани през отчетния период,които ще бъдат заложени в програмата за 2010 година.
Предстои изготвянето на нова Програма за 2010 г.,съобразно нуждите и проблемите на младежите от Община Перник,което ще се обсъди на заседание на КСМП и предложи на вниманието на Общински съвет Перник за одобрение и приемане.
 
ИЗГОТВИЛ:Ст.експерт с-р "Здравеопазване,Младежки дейности и спорт":/Ст.Крумова/
СЪГЛАСУВАЛИ:ДИРЕКТОР Д"Х.Д":/инж.Н.Вълова/
ЗАМ. КМЕТ:/И.Джегалски/ КМЕТ:/Р. ЯНАКИЕВА/
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.