iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Христос воскресе!

Христос воскресе!

Христос Воскресе!
 
Информационна агенция iPernik.com поздравява своите читатели със светлия християнски празник и Ви пожелава приятно и уютно изкарване на празничните дни сред близки и обичани хора!
 
Тази година Великден се празнува в един ден от Източноправославната църква, Римокатолическата църква и Арменската апостолическа църква. Християните се поздравяват с „Христос Воскресе", а отговорът е „Воистина Воскресе!". На този ден се отбелязва възкресението на Исус Христос - Божия Син, който със смъртта Си изкупил греховете на човечеството, а с възкресението Си дал надежда за живот след смъртта.
 
Между Великден и Петдесетница християните продължават да се поздравяват с поздрава "Христос Возкресе". Вековна традиция за празника е на трапезата да присъстват боядисаните яйца. За първи път с боядисани яйца се чукат в нощта след Възкресение Христово, а за тези, които приемат причастие на Великден - след това. Най-радостен в семейството е този, на когото яйцето остане здраво - той ще бъде здрав през годината. Характерни за Великден са и козунаците, чиято история е от няколко столетия. Червените яйца са символ на христовата мъченическа кръв, а козунакът е символ на агнеца божий - Христос. На празничната трапеза присъства след дългия пост и агнешкото месо.
 
Седмицата след Възкресение се нарича Светла седмица, защото възкресението на Христос донася просветление за всички.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.