iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Пернишки ученици участват на17-ия детски международен великденски фестивал "Босилеград 2010"

Днес Рилският манастир посрещна десетки деца от различни краища на България, Сърбия и Македония, в това число и над 20 пернишки младежки.
 
Те са част от участниците в Международния детски великденски фестивал, който започва днес в сръбския град Босилеград и ще продължи три дни.Община Перник е сред дългогодишните партньори на детския фестивал и ежегодно оказва подкрепа по провеждането му. За своята подкрепа към инициативата, кметът на Перник г-жа Росица Янакиева бе удостоена с почетен плакет след последното издание на Великденския фест.
 
В Културно-информационния център на българското национално малцинство в Босилеград - организатор на проявата, са убедени, че идеите на фестивала могат да ни обединят в желанието да възпитаме ново, необременено от историческото наследство поколение на Балканите, което да си сътрудничи и общува свободно. Това заяви пред БНР главният координатор на фестивала Александър Димитров.
 
Той разказа, че в продължение на 17 години в Босилеград се провежда едно оригинално детско състезание - Великденски турнир по чупене на яйца. Това състезание прераства във фестивал на детската радост, посветен на най-християнския празник. Състезанието все повече утвърждава Босилеград като своеобразен център на едно от най-оригиналните и обичани детски събития в региона. Димитров поясни, че от шест години по наложила се вече традиция фестивалът започва с посещение в Рилския манастир - сърцето на вярата и най-голяма крепост на християнството в България. През годините жизнерадостният празник, поставил си благородната цел да запознава и сближава децата от балканските страни на базата на общите християнски ценности, придобива все по-голяма популярност. Миналата година в Босилеград се събраха рекорден брой - 764 деца, съобщи Димитров. Тази година наградите на най-добре представилите се ще връчи големият български гимнастик Йордан Йовчев, а за всички участници ще пее победителката в "Мюзик айдъл" Невена Цонева. В Рилската Света обител децата разгледаха църквата "Рождество Богородично", иконостаса, стенописите, дърворезбите - дело на най-големите възрожденски български майстори.
 
Те видяха и безценните шедьоври, които се съхраняват в музея на манастира. Малчуганите получиха специални подаръци от Българското национално радио - основен медиен партньор и спонсор на проявата. След Рилския манастир следобед децата ще посетят Благоевград. По-късно днес те ще се съберат с всички участници във фестивала в Босилеград, където ги очаква утре вълнуващата надпревара на надборването и излъчване на шампиона с най-здраво великденско яйце. Концерти, шоу-спектакли, фоейерверки ще допълват празничната атмосфера на великденския детски фестивал.
 
Пернишката фирма МОЗ ООД дари на фестивала преди година уеб сайт, който да популяризира неговото развитие - www.festival-bosilegrad.info

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.