iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


По яйцето, оставено на иконата, се гадае за следващата година

Велика събота е последния шанс за домакините, които не са успели в четвъртък, да боядисат яйцата за предстоящия Великден.
 
Традициите, свързани с празника се спазват от дълги години, като се предават на всяко следващо поколение. "По принцип навсякъде Великден е един и същ. В Хаджидимово старата рецепта за боядисване на яйцата е с орехови черупки, с шлюпки от лук, и така стават червени. Това по принцип го правят старите хора", разказа Лиляна Сейрекова. По яйцето, което се слага пред иконата преди всеки Великден, възрастните хора са гадаели какво ги чака. Това се прави и сега, като старото яйце се чупи тогава, когато се боядисат новите и се замени от първото червено. Ако старото яйце е останало пълно - това означава, че годината ще бъде добра и плодородна.
 
Ако обаче то е станало сухо и кухо, няма да се радваме на плодородие и берекет през годината. Въпреки огромното разнообразие на бои за яйца в нашето съвремие, все още има възрастни домакини, които предпочитат да боядисват с естествени продукти. Яйцата могат да станат жълти, ако се използват цветове от лайка или листа от ябълка. Оранжевите яйца се получават след боядисване със сок от моркови, зелени от магданоз или спанак, а ако имате под ръка сок от бъз или черна боровинка яйцата могат да бъдат оцветени в синьо./Фокус

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.