iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


МВР направи адвокатско отлагане на делото "Николов - Стойков"

Стойков със сметки в швейцарски банки?
Един от съдебните заседатели по делото за пране на пари срещу Марио Николов и Людмил Стойков - Снежана Проданова, изненадващо не се яви на днешното заседание и така провали започването на пледоариите.
 
Оказа се, че съдебният заседател Проданова е служител в СДВР и за три последователни дни, за когато беше насрочено и делото "Николов - Стойков", е командирована за работа извън полицията. На съдебното заседание на стана ясно точно каква длъжност заема съдебната заседателка. Отсъствието й обаче отложи процеса с десет дни.
 
По неофициална информация от МВР Снежана Проданова е кадровик в СДВР, командировъчното й е подписано от Калин Георгиев, тъй като той единствен е упълномощен да изпраща служители по задачи извън местоработата им. С момента се проверява дали Проданова е уведомила началниците си, че е съдебен заседател и дали е поискала отлагане на командировката си. Ако е премълчала за ангажимента си в съда, тя ще бъде наказана, коментираха вископоставени източници в МВР.
Командировъчното на Проданова е оформено, така че да стане ясно, че тя е възпрепятствана да участва в предстоящите три заседания на делото, но че по принцип няма да отсъства от процеса. Така съдът не можа да включи на нейно място в състава си резервен съдебен заседател, който стои и слуша цялото дело точно за да замести друг отсъстващ гражданин. По закон, когато негов служител е избран за съдебен заседател, работодателят е длъжен да освободи работника си от служебни ангажименти, за да осигури явяването му в съда. За това, че делото ще се гледа на 15, 16 и 17 март, се знае от 22 февруари, не е известно от коя дата е командировъчното на Проданова. То обаче е подписано лично от главния секретар на МВР Калин Георгиев.
 
Съдът можеше да приключи процеса за пране на пари още в сряда. Процесът за пране на пари се гледа по съкратената процедура по желание на Николов и Стойков и той има реални шансове да изпревари значително делото за източването на парите. Досега процесът никога не беше отлаган, а делото за злоупотребата по САПАРД редовно се пренасрочва заради болни адвокати.
 
Темпото, с което се развиват двете дела срещу Марио Николов, показва, че процесуалната тактика на защитата му е процесът за пране на пари да приключи преди присъдата за източването на САПАРД. В обратен случай е почти 100% сигурно, че групата "Николов - Стойков" ще бъде осъдена и за прането на пари.
 
Сега подобна тактика проличава и от страна на прокуратурата и МВР, коментираха някои от защитниците. Все още обаче това не гарантира, че процесът за източването на парите ще направи някаква крачка напред, тъй като съдът даде много скорошна дата, на която да започнат пледоариите за прането на пари - 25 март.
 
Същевременно се разгоря и друг скандал. Жълт ежеседмичник намеси името на Людмил Стойков в диска с българи с милиони в швейцарски банки, който държавата успя да получи от немските власти. Срещу името на пернишкия бизнесмен в диска имало информация, че е с най-тлъсти сметки в банки в Швейцария и Люксембург, а сумите били общо около 4 млн. евро, твърди "Уикенд". Заедно със Стойков, сметки в швейцарска банка имал и Марио Николов.
 
Николов отрече да има каквито и да е сметки в Швейцария. Според него, появата на името му е нова атака срещу него.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.