iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Модно ревю от Граово в сърцето на Франция

Oт тридневно турне във Франция се завърна суровакарската група от село Лесковец .
 
Групата , която бе отличена с първо място за съхранение на българските традиции и обичаи и парична награда от 700 лева на тазгодишния фестивал за кукерските и маскарадни игри ,,Сурва 2010,, , бе по покана на общината на френския град Лиму .
 
Лиму и региона около него се славят с прочутите френски вина и най - вече с лимуското ,,ЛИМУ - РУЖ ,, . Три дни от сутрин до вечер лесковските суровакари гониха злите духове из лимуските улици и мостове , а кулите на средновековните замъци огласяха опияняващият звън на българските чанове . Фестивалът трае цял месец март и дефилета се провеждат петък вечер , събота и неделя . Участие във фестивала на Лиму бяха групи от Испания , Куба , Хърватия , Словения , Италия , Черна гора , Полша и други по-малки карнавални групи. Лиму членува във FECC - Федерацията на европейските и средиземноморските карнавални градове .
 
,,Дефилето ни бе доста натоварено и изморително , но виното бе чудесно и леко опиянени чувствахме прилива на нови и нови сили , забравяйки за умора и почивка!" - споделяха преобладаващо младите хора от лесковската делегация . Групата на с. Лесковец е многократен носител на награди и с множество турнета в България и чужбина , както балкански , така и западноевропейски .Взела е участие и в заснемането на популярният игрален филм ,,Козият рог,, , а тази година по поръчка на културното министерство бе заснет и документалният филм ,,Магията - Сурва ,, .
 
Лесковски девойки спретнаха и мини ревю на тамошните любители на автентичната мода от Граовско , за което бяха наградени от кмета на град Лиму с бутилка отлежало вино на престижната марка ,,ЛИМО - РУЖ ,, реколта 1975 г. За доброто си маратонско суровакарско дефиле групата на село Лесковец бе отличена с грамота и 1000 евро парична награда . Лесковските красиви моми и момци са получили уверение от кмета на Лиму , че и в следващите години групата на село Лесковец ще бъде удостоявана с покани за феста в гр. Лиму . На тръгване от средновековния френски град взел участие в 100 годишната война с Кралство Англия , бе разгледан от участниците във феста . На отиване и връщане бяха разгледани и посетени културно историческите забележителности на карнавалният град Венеция и други италиански и френски градове . Младият и амбициозен кмет на селото тази вечер от 18 часа в Двореца на културата в Перник  вдигна тост за успеха на суровакарската група и почерпи участниците в турнето .

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.