iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Сахарският дъжд над Перник бил токсичен

Червеникавият прах в дъжда, който падна в края на миналата седмица в Перник, е съдържал тежки метали, твърди печатно издание, но не какво да е, а - румънско.
 
Оказва се, че прахът, който беше забелязан и в Перник, но на повечето места беше обявен за жълт.Същият е продължил да се разпространява и на територията на северната ни съседка благодарение на силен южен циклон.
 
Някои специалисти изказаха предположение, че той идва от Сахара, но румънските метеоролози отхвърлят това предположение. Нашите карти не показват никаква връзка на явлението със Северна Африка, категоричен е експерт от Центъра по метеорология в Добруджа. Изследвания показват, че червеният прах съдържа мед, желязо, цинк, хром, олово, никел, арсен и кадмий - тежки метали, които обичайно се намират в почвата.
 
Според експерти по околната среда във въздуха не би трябвало да има и следа от тях, а вдишването им може да бъде опасно - особено ако явлението се повтаря. Медиците обръщат внимание, че опасност представлява не само съставът на праха, но и големината на частиците. При вдишване те попадат директно в дробовете. В края на миналата седмица Констанца и околностите й бяха покрити с червеникавия прах, а собствениците на автомивки отчетоха повишено търсене на услугите им, тъй като той се наслои върху автомобилите. Подобно беше положението и в Пернишко.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.