iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Преносимостта на телефонните номера - на едно гише

Преносимостта на номерата ще става на "едно гише", заяви председателят на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) Веселин Божков, съобщава "Монитор".
 
Сега клиентите, които искат да си пренесат номера, трябва да посетят офиса на настоящия си оператор, за да получат удостоверение за пренасяне и след това да отидат при новия си оператор. Това отнема време на потребители и операторите се възползват от тази двустепенна процедура, за да забавят неоснователно клиентите си. С въвеждането на „едно гише" ще бъдат премахнати тези пречки и потребителите ще отиват директно в офиса на избрания нов оператор, обясни Божков. От въвеждането на мобилната преносимост вече са пренесени над 55 000 номера. Пренесените фиксирани номера са близо 10 000, каза председателят на КРС. КРС предлага таксата, заплащана от потребителите за осъществяване на преносимостта, да бъде намалена от 5 лв. на 0 лв. Комисията иска и понижение на административната такса, която операторите плащат помежду си, а именно тя да достигне 16-18 лв. при сегашна 25 лв., заяви Божков. По думите му мобилните и географските номера ще бъдат пренасяни за срок от 7 дни. Най-малко 25-30 % ще спаднат цените на дребно за фиксирани и мобилни услуги, заяви Божков.
 
Очаква се към 1 юли 2010 г. цените на едро във фиксираните мрежи да са спаднали между 8 и 67 % в сравнение със стойностите от преди намесата на Комисията за регулиране на съобщенията, добави той.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.