iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Фотографът Бисер Боянов с множество медали

Бисер Боянов с награди от ФЕКГ

Радомирецът Бисер Боянов се занимава от отдавна професионално с фотография. Тя е неговата страст и призвание. В последните години той е удостоен с много медали и награди за постиженията си в това изкуство.
 
На 13 фестивал на кукерските и маскарадни игри в Перник още през 2000 г., фотографът получава за художествена фотография на кукерско-маскарадна тематика медал от Барон Хенри Фердинанд ван дер Кроон - президент на карнавалите в Европа.
 
От ръководството на FECC е удостоен и със Сребърен плакет за заслуги в културно сътрудничество и приобщаване на българската към европейската култура. Носител е и на Златен медал за цялостно творчество и особени заслуги към FECC и европейската култура.
 
Всяка година от 1996 до днес, радомирският фотограф фотоархивира фестивала на кукерските и маскарадни игри „Сурва" в Перник и го дарява на FECC, а през 2000 г. прави и видио - архив. Изключение прави 2002 г. когато по здравословни причини не успява да архивира фестивала.
 
С това не свършват наградите на амбициозния фотограф. На българо - американското учение „КРАЙЪГЪЛЕН КАМЪК"-98 в гр. Трън той получава „ПОЧЕТЕН ЗНАК НА ЩАТА ТЕНЕСИ" от ген.- губернатора на щата Тенеси за фото-журналистика на военна тематика и за заслуги към американската армия. Монетата-плакет, която получава, се изработва от американската армия и се дава за особени заслуги. Само 5 такива награди има в България, като единствената за фоторепортер и журналист е на Бисер Боянов.
 
За новата 2010 г. получава подаръци от българската редакция на радио „ДОЙЧЕ ВЕЛЕ" за вниманието, което му отделя и за участие във викторината „КАКВО Е ТОВА?". Бисер е един от тримата слушатели, които отговарят най-бързо и изчерпателно. Прави и политически коментари за радиото.
 
Бисер Боянов е председател на фондация „ВАСИЛ ЛЕВСКИ-ДЯКОНА". Тя е учредена в навечерието на 16 фестивал на кукерските и маскарадни игри - Перник през 2006 г. Много отличия дава фондация „ВАСИЛ ЛЕВСКИ - ДЯКОНА" на н.прев. БАРОН ХЕНРИ ВАН ДЕР КРООН за заслуги за издигане имиджа на България, за обявяване на Перник за столица на кукерските и маскарадни игри, както и за лобиране в полза на България за приемането й в Европейския съюз.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.