iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Проф. Илчев: Защо правителството откри ново висше училище в Перник?

Ректорът на СУ "Св. Климент Охридски" проф. Иван Илчев заяви по PRO.BG,че не се притеснява от сливането на висши училища.
 
Ректорът на СУ"Св. Климент Охридски"проф. Иван Илчев заяви по PRO.BG,че не се притеснява от сливането на висши училища."Това е една идея, която по принцип е правилна, но ми е много интересно, защо само преди 3 седмици правителството откри ново висше училище в Перник", попита ректорът на Алма Матер. Според него проблемът е в липсата на сериозна акредитация. Според него в България няма 51 университета.
 
Коментарът му беше провокиран от подготвяния в момента проектозакон за висшето образование, според който висшите училища в страната да се окрупнят чрез сливане и от 51 да останат 40. В регистъра на висшите училища е записано, че университет е висше училище, което обучава в широк кръгспециалности, а в България има десетина такива училища", смята Илчев. Според него в България има добри висши училища, но университетите са около 10.
 
Проф. Иван Илчев заяви, че в момента работодателят не може да забрани на своите преподаватели да преподават на 3-4 места и допълни, че по този начин"няма как те да преподават качествено в университета. "Трябва да се знае кой кой е, трябва да има рейтинг на висшите училища."В момента рейтингът на всички университети в България е един и същ, според ректора на Медицинския университет."Аз не мога да се съглася, че ние сме като другите, ние сме водещи", заяви проф. Митев. Според него сливането на университетите трябва да стане възможно най-бързо.
 
Проф. Иван Илчев се похвали, че Софийският университет е на първо място от българските висши училища в рейтинг на Европейската комисия, изготвен преди 15 дни. Проблемът с трудното влизане във висшите училища и лесното им завършване след това, ще отпадне по две причини, според него. Първо - заради демографския срив и второ - заради матурата."Ако матурата се развие, приемният изпит ще отпадне от само себе си. В повечето държави матурата е вход към университета", допълни проф. Илчев. /БГНЕС

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.