iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


ГЕРБ обяви, че започва процедура за отстраняване на президента

Ръководството на партия ГЕРБ препоръчва на парламентарната група да обсъди с неправителствени организации и експерти обществените и правни последици от случая с разпространената стенограма от разговора между президента Георги Първанов и вицепремиера Симеон Дянков и да внесе искане в парламента за започване на процедура по отстраняване от поста на държавния глава.
Това се казва в становище на изпълнителната комисия на ГЕРБ, което беше представено днес от съпредседателя на групата Красимир Велчев. Становището е било прието на заседание късно снощи, след което членове на ръководството на партията обясниха, че ГЕРБ ще създаде парламентарна анкетна комисия за действията на Първанов и ще събира допълнителна аргументация за т.нар. процедура по импийчмънт на президента. Очаква се в близките часове председателят на Народното събрание Цецка Цачева да обяви сформиранета на анкетната комисия.
По време на снощното заседание от ГЕРБ са установили, че срещата Първанов - Дянков е била записана без знанието на вицепремиера и той не е бил информиран за разпространението на стенограмата. ГЕРБ смята, че така е нарушен текстът от конституцията, според който никой не може да бъде следен, записван и подслушван без негово съгласие.
 
В декларацията си управляващите поставят няколко въпроса. Сред тях са кога и по какъв начин е решено и регламентирано записването на срещата при Първанов и информирано ли е обществото за това; какви са гаранциите, че записването и публикуването на стенограми не се извършва по субективни, конюнктурни и политически користни причини. ГЕРБ питат още иска ли се разрешение от участниците да бъдат записани по време на официалните си срещи с президента, правят ли се записи от срещите с дипломати и посланици и ако се правят такива, каква е съдбата на тези записи и стенограми в момента - как те се съхраняват и ползват. В декларацията се иска още информация дали е готова президентската институция да предостави на обществеността всички записи и стенограми от разговорите в последните години.
ГЕРБ настояват да бъдат публикувани стенограми от разговорите с представители на бизнеса, политически партии, на официалните посещения и консултации за съставяне на правителствата през 2001, 2005 и 2009 г. Ако не бъде направено това, партията ще тълкува отказа като безспорно доказателство, че публикуването на стенограмата от разговора със Симеон Дянков е за да го дискредитира и предостави възможност на президента да критикува правителството.
Темата за т.нар. импийчмънт на държавния глава стана актуална, след като миналата седмица в петък Първанов публикува стенограма от разговора си с финансовия министър Симеон Дянков. Скандалът между двамата тръгна, след като президентът реагира остро на думи на финансовия министър Симеон Дянков по време на вечерно шоу./ ДНЕВНИК
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.