iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Фирма на Феодор Феодоров и братя Галеви пести данъци с машина - чудо

Фирма на Галеви пести данък с машина чудо
 
"Подвижен асфалтосмесител за горещо рециклиране на място на асфалтови настилки." Тази машина чудо изплува от делото за укриване на данъци срещу служители на Братя Галеви, пише в-к "24 часа".  Тя е предмет на договор от 9 юли 2007 г., според който фирмата на дупнишките бизнесмени "Инфра асет мениджмънт" продава за 2,49 млн. евро "асфалтосмесителя" на "Бриксуърк кънстракшън" ООД, регистрирано на Сейшелските острови. Негов представител бил Курц Райнхард. "Инфра асет" се задължавала да достави машината франко митница Анкона (Италия) до 1 ноември 2007 г. При неизпълнение на контракта за доставка продавачът "Инфра асeт" дължи неустойка в размер на 2 млн. евро.Договорът нямало как да бъде спазен, тъй като според експерти машина с описаните в договора параметри не съществува. Освен това цената била драстично завишена в сравнение с пазарните за подобен тип техника. Естествено, "асфалтосмесителят" не бил доставен на сейшелското дружество. Според магистрати размерът на неустойката имал за цел да отчете голям счетоводен разход и да намали облагаемата данъчна основа.
 
Наскоро прокуратурата внесе обвинителен акт срещу управителя на "Инфра асет мениджмънт" Веселин Пейчев и пернишката счетоводителка Невена Станоева в Кюстендилския окръжен съд. Двамата ще бъдат съдени за укриване на корпоративен данък за 2007 г. в размер на 660 хил. лв.
 
През същата година - на 11 април, "Инфра асет мениджмънт" продава дъщерното си дружество "Инфрастрой 2001" на бизнесмена Васил Божков за 5,5 млн. евро."Инфрастрой 2001" е основен играч в ремонта и поддържането на пътища в Югозападна България и е съвсем логично най-богатият българин, който е и сред най-крупните изпълнители на инфраструктурни проекти, да прояви интерес към подобна фирма.
 
Дружеството "Инфрастрой" и притежаваните от него фирми "Пътно поддържане" в Перник и Радомир са спечелили обществени поръчки за над 105 млн. лв. от 2005 г. до 2008 г."Пътно поддържане - Перник" е приватизирано на 17 декември 2003 г. срещу 242 хил. лв. Купувачът "Инфрастрой 2001" по това време е ЕООД и е представляван от Елза Александрова. Пътната компания в Радомир е продадена на 18 март 2004 г. за 190 хил. лв. От името на новия собственик договора сключва небезизвестният пернишки бизнесмен Феодор Феодоров. Преди продажбата на Божков дялове в "Инфрастрой 2001" имаше и Христофорос Аманатидис-Таки. Към настоящия момент тази фирма продължава да печели търгове в Перник. Наскоро "Инфрастрой 2001" спечели търг, организиран от Община Перник, за ремонт на ул. "Владайско въстание" за над 5 милиона лева.
 
Купувач по документи на пътната фирма е "Латис" ЕООД със собственик Васил Божков и управител Пепа Михова. По това време собственик на "Инфра асет" е пернишкият бизнесмен Феодоров. През юли 2007 г. 16 от дяловете на дружеството са прехвърлени на Ангел Христов, 17 - на Пламен Галев, толкова остават и за Феодоров.От сделката "Инфра асет мениджмънт" реализира печалба от 10 757 065 лв. (5,5 млн. евро от продажбата и 9410, 55 лихви), която подлежи на облагане с 10 процента корпоративен данък.
 
От фирмата обаче предприели стъпки да намалят облагаемата стойност чрез фиктивни разходи, твърди прокуратурата. Такъв разход била мнимата неустойка за уж провалената доставка на асфалтосмесителя в размер на 3 911 660 лв.
 
Счетоводно разходите били увеличени и чрез два фиктивни договора (предварителен и окончателен) за търговско посредничество между "Инфра асет" и друго сейшелско дружество - "Келмарк лимитид". Офшорката трябвало да консултира "Инфра асет" при продажбата на "Инфрастрой 2001" на Васил Божков срещу 25 процента от цената по сделката - близо 2 689 266 лв. Окончателният договор с посредника има дата 18 май 2007 г. - повече от месец след продажбата.
 
Плащания и по неустойката, и по договора за търговско посредничество не са правени. За тях не били съставени и първични счетоводни документи, сочи обвинението.Според прокуратурата отговорни за укриване на данъци са управителят Веселин Пейчев и счетоводителката Невена Станоева. Те съставили и подписали неверни годишна данъчна декларация, финансов отчет и приложения към него, които подали на 28 март 2008 г. в данъчната служба в Кюстендил. В тях написали, че печалбата на "Инфра асет" е 4,09 млн. лв. и дължимият корпоративен данък - 409 хил. лв.
 
Действителната печалба на "Инфра асет" била 10,766 млн. лв., а дължимият данък - 1,076 млн. лв., сочат експерти на прокуратурата.
 
Тримата собственици на "Инфра асет" - Галев, Христов и Феодоров, които са се облагодетелствали от престъплението, не са сред подсъдимите, тъй като не са писали отчетите и декларацията и не са ги подписвали.
 
На 10 януари 2008 г. Галеви и Феодоров вземат по 760 хил. евро заеми от собствената си фирма "Инфра асет". 10 месеца по-късно си разпределят по 500 хил. лв. дивиденти на базата на протокол от общо събрание на съдружниците.
 
Галев, Христов и Феодоров ще бъдат разпитани като свидетели на процеса. Делото за укриване на данъци срещу управителя и счетоводителката на "Инфра асет" вече е в съда, но не е насрочена дата за първото заседание.
 
От своя страна "Инфра асет" е обжалвала данъчната ревизия пред Софийския административен съд. Първото заседание е насрочено за 26 април.Откакто излязоха от ареста Братята, срещу които в Кюстендилския окръжен съд върви и дело за престъпна рекетьорска група, живеят доста по-скромно. "Рядко могат да бъдат забелязани да се разхождат в града със скъпите си джипове", казват местни. Двамата консултанти на кмета на Дупница Атанас Янев вече не влизали в общината в Дупница. Преди да се предадат в следствието, Галеви всяка сутрин на практика работеха в кметския кабинет, където решаваха до късно вечер важни общински дела.
 
В момента прокуратурата усилено разследва произхода на средствата, с които се издържат Братя Галеви. Има дело за пране на пари, което засега се води срещу неизвестен извършител. Проверятат и счетоводна фирма в Дупница, през която минават парите на Пламен Галев и Ангел Христов. Преди време те тръгвали от Кипър, а сега от Британските Вирджински острови. После минавали през Германия или Латвия, за да стигнат до дупнишката счетоводна фирма и оттам до сметките на клоновете на офшорките.
 
През годините Галеви декларират доходи от възнаграждения като управители на офшорни фирми в България, дивиденти от участия в дружества и продажби на имущества.
 
Коментар на Васил Божков: Имам много компании, не знам кои са съдружниците в "Инфрастрой"
Имам много регистрирани фирми, заявил в показанията си председателят на съвета на директорите на "Нове холдинг" АД Васил Божков. Самият той не си спомнил за регистрацията на дружество с наименование "Латис" ЕООД. Божков казва още, че е виждал Феодор Феодоров само веднъж след закупуването на "Инфрастрой 2001" - Перник, и че той лично не е водил преговорите за фирмата, а е възложил на колеги от холдинга да се интересуват от купуването на фирма от този бранш. Най-богатият българин заявил, че не знае кои са съдружниците в "Инфра асет мениджмънт" ООД, но допуска да е имал търговски отношения с тях. Божков допълнил още, че не е запознат с финансовия отчет на дружество "Латис" и не знае кой го е изготвил. Бизнесменът твърди пред разследващите, че хората, които са съдружници чрез "Сити асет мениджмънт" ООД, вероятно са същите, които стоят и зад "Инфра асет мениджмънт" ООД. Самият Божков често пъти прилагал този метод - да включва в управлението лица, от които е купил фирми.
 
Материал на в-к "24 часа"

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.