iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Няма пари за пожарникари-доброволци

Кметове искат оборудване за гасаческите групи
 
Кметове на населени места от община Перник искат среща с депутатите, областния управител, представители на пожарната и на Областната дирекция на МВР заради проблеми с доброволните гасачески групи, формированията са съставени от местни жители, които през лятото при евентуален пожар в земеделски площи трябва да се отзоват и да помагат за потушаването на стихиите.
 
Проблемът е там, че тези групи са напълно необоруд-вани и при необходимост се изправят срещу огнените езици с голи ръце. Те не са инструктирани какво трябва да правят, твърдят управниците. В същото време за неявяването им е предвидена солена глоба. Селските управници не желаят и тази работа да бъде „българска" и ако, не дай Боже, стане нещастен случай с някого от мъжете, едва тогава да се предприемат нужните мерки. Те припомниха нещастните инциденти с удавниците в язовири, след което бе наложено вето никой да не се къпе във водоемите. Не че това правило се спазва. Това е причината те да настояват за среща с народните представители.
 
„Само с пожелания изпълнението на наредбата не стцва. Трябва да ни бъде предоставена поне екипировка на мъжете. Не е лошо да се помисли и за граждански договори на гасачите със съответното кметство, за да се сложи ясен регламент в тази дейност", категорични са кметовете. И припомнят, че с оборудване на формированията или без, за неизпълнението на наредбата санкция носят кметовете./ ВЯРА
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.