iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Министър-шегаджия с виц за пернишките шофьори

"- Знаете ли защо в Перник броя на пътните нарушения е толкова нисък?, пита министър група журналисти и сам си отговаря:
- Защото, още не сме монтирали техника, с която да ги засечем..."
 
Вице-премиерът Цветан Цветанов разведри настоянието на журналистите на вчерашната пресконференция посветена на данните за пътни нарушения с изказване подобно на това.
 
Според статистиката от 15-те нови камери, монтирани из пътищата на страната, най-много са "джигитите" в Благоевград и Стара Загора. Министър Цветанов шеговито обясни, че Перник не фигурира в челните позиции, само защото... камери нямало. Тези му думи предизвикаха смях в залата от страна на присъстващите журналисти и представители на Министерството на вътрешните работи.
 
Иначе, извън черния хумор на гърба на пернишките шофьори, данните от камерите показват 28 000 нарушения по пътищата в рамките само на един месец. Министърът допълни, че се предвижда радарите в страната да станат общо 400, но за целта трябва да се намерят допълнителни средства.
 
Статистиката сочи, че за 2009 г. броят на убитите по пътищата в страната е 901 души. Общо за последните 10 години по пътищата у нас са загинали 9853-ма души, а ранените са над 90 000, съобщи още министър Цветанов. „Съпоставимо с предишни години има намаляване от порядъка на около 100 души. Подобна цифра с броя на загиналите от 900 души не сме имали от 1967 г. досега", обясни той.
 
Предложението да се дават шофьорски книжки на навършили 16 години лица, а не както е сега - на 18 години, е било категорично отхвърлено при обсъждането в междуведомствената комисия за безопасност по пътищата. Вътрешният министър съобщи още, че ще продължи да настоява 50% от всички глоби, влезли в хазната, да отиват за подържане на пътищата у нас. Според проучване един от основните проблеми на българските шофьори е манталитета.
 
 
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.