iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Пернишко става зона без ДДС?

Комшиите от  Сърбия да пълнят торбите у нас на ниски цени, иска кметът на Кюстендил Петър Паунов. Той е предложил на финансовия министър Симеон Дянков и на Министерски съвет пограничната „Зона 50" да бъде свободна от ДДС. Ако се реализира, идеята му ще засегне и части от Област Перник като сред облагодетелстваните в най-голяма степен ще бъдат жителите на Трънско.
 
Така ще вземем голяма част от шопинг туризма на южната ни съседка и ще стимулираме нашата икономика, твърди Паунов пред в-к "Стандарт".
 
Отварянето на такава зона ще е първото в страната. Тя обаче не е прецедент в Европа. Успешно се използва на границата между Германия и Швейцария. По същата рецепта гърците правят огромни обороти в магазините си от чужди клиенти, дошли специално да пазаруват.
 
Идеята е търговските обекти в тази зона да могат да се регистрират като данъчни агенти по облекчен режим. Сега тромавите изисквания изпълняват само няколко големи вериги. Ако повече търговци получат облекчението, чужденците ще могат да си получат ДДС-то за купените у нас стоки още при изнасянето им през граница.
 
Така ще им излиза много евтино и комшиите ще идват на шопинг у нас, обясни Паунов. Той е категоричен, че средствата, които ще бъдат възстановявани като ДДС ще бъдат надхвърлени и компенсирани от оборотите.
 
Това е най-разумно то решение за родния ни бизнес, смята градоначалникът новатор. Според него идеята може да бъде реализирана чрез двустранни споразумения със съседните ни държави. Нямало пречка за това, тъй като европейският регламент го позволява за страни извън ЕС каквито са Сърбия и Македония. Вече имал подкрепата на колегите му от двете страни и на бизнеса.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.