iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Спасяват "Духлата" със закон

SOS и за Духлата. Самозвани гидове развеждат туристи, иманяри къртят сталактитите и ги продават на черно, пише "Градски вестник".
 
Опазват пещерите в България със закон. Спелеолози настояват внесения в 39-то Народно събрание нормативен документ да бъде гласуван спешно от сегашните депутати, за да се сложи край на унищожаването на пещерното богатство. От 5700 пещери у нас са защитени само 7 или 8.
 
Останалите, сред които и най-дългата, но и най-опасна пещера Духлата са оставени на произвола да бъдат използвани като складове, кариери, незаконни сметища, чупят се сталактитите и сталагмитите и са обект на иманярство, твърдят пещерняците. Още преди година и половина на среща с тогавашната областна управа в Перник, зам.-председателят на федерацията Алексей Жалов алармира, че пещерите са превзети от туроператорите. Самозвани гидове водят туристи в необезопасени пещери. Туроператори наемат нелицензирани водачи и срещу 80 лева за четири часа организират групови посещения, като излагат на риск живота на екскурзиантите. Туристически оферти за разходки из подземните природни атракции се въртят най-свободно и в интернет, алармираха от пещерните клубове. В най-дългата и още проучваща се пещера в България Духлата, край пернишкото село Боснек, пещерняци са заварвали туристи без каски, без фенерчета и без задължителните при подобни посещения обезопасителни въжета в опасните участъци. Всяка година аварийно-спасителния отряд към федерацията провежда по една-две спасителни акции за загубени и закъсали из подземните лабиринти хора, твърдят пещерняците.
 
 
След инцидента отпреди две година, когато трима пещерняци попаднаха в капана на подземните води, достъпът в Духлата за любителски посещения е ограничен. Забраните обаче се нарушават, аматьори пещерняци чупят катинарите и нанасят непоправими щети, като драскат по скалите с твърди предмети и изписват с боя имена и знаци. Други пък къртели сталактити и сталагмити от пещерите. Пещерните образования се продавали на черния пазар, търговия с тях се въртяла и в Европа, твърдят пещерняците.Един от основните моменти заложени в проектозакона, е собствеността на пещерите. Спелеолозите настояват всички пещери в България да се обявят за публична държавна собственост, а тези от тях, които ще подлежат на концесиониране за благоустрояване и за други цели, да бъдат концесионирани". Предвижда се и създаването на Съвет по пещерите към екоминистерството, който ще ръководи цялата дейност по защита на пещерното богатство./ Градски вестник
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.