iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Религия в училище – само след обществена заявка

Изучаването на религия в българското училище може да се допусне, само ако за това има обществен натиск. Това обяви наскоро в Перник просветния министър Сергей Игнатов.
 
В отговор на въпрос какво е мнението на политическото ръководство на Министерството на образованието, младежта и науката за задължително изучаване на предмет „религия" или друг учебен предмет, който да формира духовни компетенции у децата, министърът обясни, че такъв въпрос е некоректен.
 
По думите му докато обществото не заяви своето желание в българското училище да се учи православие, за това трябва да се погрижат религиозните институции. Той припомни размахваният от няколко кабинета въпрос какво ще правят децата, които не искат да учат православие, като явно не му е известно, че този въпрос отдавна е отговор. Министър Игнатов си послужи и с още една дежурна заучена фраза, че само със сегашното статукво ще продължи да съществува българският етнически модел.
 
Самият министър е привърженик на Огласителното училище по модела на Александрийската школа, основана в първите векове след Христа от св. Евангелист Марк. Според него трябва да има съботно-неделни училища, организирани от Църквата, които да обучават местната общност. Но къде е силата на религиозния живот, попита министър Игнатов и уточни, че той самият е вярващ, но не обясни в какво точно.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.