iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Посветиха изложба и концерт на 150-годишнината от Българския Великден

Регионалният исторически музей в Перник и Народно читалище "Миньор" посветиха изложба и концерт със сказка на 150-годишнината от Българския Великден. Фото излажбата „Уникални църкви и манастири из пернишко" този път е подредена във фоайетата на Минната дирекция. За откриването на изложбата беше избран нетрадиционния начин това да стане с концерт и сказка на Георги Ковачев.
На 5 март (петък) в Тържествената зала на Дирекцията легендарният пернишки хор „Добри Христов" изпълни православни песнопения. Водени от диригентската палка на Ваня Миланова и под музикалния съпроовод на Румяна Христова певиците с присъщото си майсторство доставиха наслада на своята публика.
Събитието беше наречено „Духовното начало на нова България", за да спомни събитията от преди 150 години, когато българските архиереи към Вселенската патриаршия на Великден 1860 г. в службата си в дървения още български храм "Св. Стефан" в истанбулския квартал Фенер не споменават Вселенския патриарх и по този начин започва обособяването на самостойната Българска църква, провъзгласена по-късно и правно с фермана от 1870 г.
През 2010 година Българската православна църква отбелязва три кръгли годишнини. Това са 150 години от Българския Великден, 140 години от признаването на българската Екзархия и 1140 години от създаването на Българската архиепископия. Към тези юбилеи организаторите на събитието прибавиха и 132 години на българската държавност.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.