iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Не купувайте топломери, променят закона!

Законът за енергетика ще бъде променен, така че максимално да намалеят порочните практики около отчитането на топломерите, съобщава научи "Всеки ден". От години потребителите на парно роптаят срещу високите сметки. Преди няколко дни пък стана ясно, че гражданите ще трябва да плащат за нови топломери, защото на старите им изтичал срокът.
 
"Не бива хората да купуват топломерите. Предстоят промени в Закона за енергетиката и аз лично във вторник отивам в Министерството на икономиката да предложа фирмите за дялово разпределение да купуват топломерите, те да бъдат тяхна собственост. След това в сметките на хората да се отчита нещо като наем на тези топломери, но да е в рамките на 1-2 лева на месец", заяви пред "Всеки ден" Валентин Николов от ГЕРБ, член на парламентарната комисия по енергетика. Сега топломерите са собственост на потребителите, а не бива да е така, има хора с ниски доходи, които не могат да си го позволят. За това ще настоявам за промени в закона, категоричен бе Николов.
 
"Изобщо не е редно потребителите да купуват тези топломери. Миналия път, когато ги излъгаха да купят топломерите, фирмите за дялово разпределение казваха, че така ще спестяват енергия. А какво стана - сметките за парно непрекъснато растяха. Така ще е и сега. Това е все едно да отидете да пазара, да си купите кило домати и продавачът да ви накара да платите и кантара. Фирмите за дялово разпределение точно това правят, те измерват с тези уреди енергията, която сте потребили, защо вие трябва да плащате уредите?!", каза пред "Всеки ден" председателят на Федерацията на потребителите Павел Кърлев.
 
Според него тези години са се доказали няколко неща. "Отоплителните системи в жилищните сгради у нас не са пригодни за този начин на разпределение. След всеки отоплителен сезон фирмите трябва да представят протокол на потребителите, но такова нещо няма. Изобщо тази кампания, която тече вече почти 10 години, има за цел само да събира парите на хората. Да не говорим, че сегашната схема дава възможност на потребителите да се крадат един друг", каза още Кърлев. Той допълни, че сега е моментът хората да кажат "не" на тази система и да не купуват топломерите, защото всички тези кражби и шашми са отвратили гражданите от парното.
 
Кърлев заяви, че подмяната на топломерите ще струва много повече от 200 лева на семейство. "Аз питам защо трябва да се подменят и водомерите? Фирмата за топлинно счетоводство не мери водата, тя мери енергията за затопляне на водата. Пак става въпрос за печелене на много пари", каза още той./ Всекиден

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.