iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Бойко реши проблема с лекарите: Вдига ни здравните осигуровки...

Здравната вноска ще се увеличи с 2% още тази година, а не както предвиждаха управляващите от 2011 г. За това са се договорили днес премиерът Бойко Борисов и шефовете на съсловните организации на лекари и зъболекари.
 
Кога точно ще стане това не е уточнено, но Борисов е поискал да се случи възможно най-бързо.  Вноската обаче може да бъде увеличена само от парламента.
 
Днес ще бъдат преведени към регионалните здравни каси парите на джипитата и зъболекарите за януари, включително и компенсациите за намалените такси за преглед на пенсионерите, уточниха от Лекарския съюз. За февруари средствата ще бъдат изплатени както е по закон - до края на март. До края на седмицата ще бъдат извършени и всички останали плащания - на специалистите и на болниците в пълен размер.
 
Още в сряда Министерският съвет ще гласува отпускането на допълнителни 350 млн. лв. от резерва на здравната каса и увеличението на здравната вноска, съобщи д-р Райчинов. По думите му след това веднага ще бъде задействана и процедурата за гласуване на правителственото решение в парламента. Според шефът на БЛС за да стане това обаче ще е нужен около месец. Парите ще се използват най-вече за болничната помощ.
 
Шефът на БЛС обясни, че ако договорените неща не се изпълнят, лекарите ще стачкуват ефективно на 7 април, а той ще бъде принуден да си подаде оставката./ Дневник

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.