iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Руснак завлече перничанки със заплати и се изпари

Руски бизнесмен завлече с по няколко бона пернишки работнички и се скри от властите.
 
Осем перничанки си търсят правата в продължение на няколко години из джунглата на българското законодателство, но без успех. Институциите си прехвърлят проблема като горещ картоф, а нашите съгражданки са изтощени от продължителната съдебна битка и вече почти са изгубили надежда, че правото ще възтържествува.
 
Бившите работнички на фирма "ЕКО ПАК 2000" се обърнаха към iPernik.com с надеждата, че случаят им няма да остане забравен из съдебните регистри.  В продължение на половин година - от април 2006 до септември 2006, те работят в цех за производство на кори за яйца, намиращ се в районна на ул. "Владайско въстание", като за същия период от време не получават и една стотинка за своя труд. Собственикът - Валери Иванов, който е руски гражданин, чрез фирмата си "ЕКО ПАК 2000" ги назначава на работа две години по-рано, но същинските проблеми започват през 2006г. Тогава започва и системното неизплащане на трудовите възнаграждения. Обяснения липсват, само обещания, че проблемът скоро ще бъде решен. И така - половин година, до момента  в който осемте перничанки решават да потърсят правата си в съда.
 
За тяхна най-голяма изненада се оказва, че Валери Иванов, незнайно как, е успял да уреди документно тяхното освобождаване от работа чрез Инспекцията по труда, разбирайки за заведеното дело в Пернишкия районен съд. Служителките нито са уведомени, нито е бил уреден въпросът документно в техните трудови книжки. Така те губят над 2 години трудов стаж и се създават куп главоболия при намиране на последваща работа.
 
Когато търсят среща със своя шеф се оказва, че той буквално се е изпарил. Складовото помещение, в което са работили е опразнено, останали са само машините за производство на корите за яйца. Никой така и не ги потърсва, а по късно се оказва, че са препродадени. Всъщност, цялата фирма сменя собствеността си. Въпреки течащите дела, заведени от работничките, "ЕКО ПАК 2000" е продадена на двама румънци - Силвия Крачун и Адриан Първан. Към настоящия момент фирмата е обявена в ликвидация.
 
През 2007г., Пернишкият районен съд излиза с решения по заведените от работничките на "ЕКО ПАК" дела. Съдът разпорежда да им бъдат заплатени отработените суми, заедно с лихвите. Всяко едно от делата е индивидуално. На останалите без работа перничанки им се налага сами да заплатят за адвокатските услуги, които съдът разпорежда също да бъдат за сметка на хитрия руснак, заедно с останалите разноски по делото. Руснакът обаче, не може да бъде открит. Или поне така твърди частният съдия-изпълнител Стилян Бадев, който е натоварен с изпълнителния лист. Той успява да открие единствено дребни суми в банковите сметки на руския бизнесмен, които не са достатъчни да обезщетят дори една от работничките. Всичко друго е опразнено. Офисът на фирмата в София се оказва фиктивен.
 
Всъщност, от 2007г. насам започват същинските проблеми на осемте перничанки с българските институции. Оказва се, че в държавата няма човек, който е способен да издири един бизнесмен, завлякъл със заплати за половин година осем души. Не само, че няма човек или институция, способни да го направят, ами няма и такива, които да признаят, че това е в задълженията им. Работничките подават жалба в МВР гр. Перник като прилагат събраните до момента документи, за да започнат служителите на реда издирвателни мерки. От там им отказват съдействие.Не било тяхна работа.
 
Съдействие отказват и от още половин дузина държавни институции. Писма се пишат до всеки, които би успял да помогне - от кмета на Перник - Росица Янакиева до Президента, през Социалното министерство, НАП, НОИ и т.н. На всякъде отговорът е един и същ... През това време работничките завеждат и дела за причинени морални щети срещу своят бивш работодател, които също печелят. Но отново няма кой да ги обезщети.  По-настоятелните от осемте дами провеждат собствено разследване. Те стигат до адрес във Велико Търново, където предполагат, че мошеникът се крие, но отново ударят на камък. Събират доказателства обаче, че въпросното лице, не само е още в страната, но продължава да участва в управлението на няколко фирми в сектора на строителството и услугите.
 
Работничките се опасяват, че десетки други могат да пострадат по същата схема, измамени от Валери Иванов. Няма кой да чуе опасенията им обаче, нито да им помогне. Сега последната надежда на осемте жени е телевизионното предаване "Господари на ефира". Шоуто, превърнало се в едно от малкото работещи институции в страната, би трябвало да свърши работата на правораздавателните органи.
 
Пернишките дами чакат отговор от предаването и ще посрещнат пореден 8-ми март в тревоги и с надежда за успешен край на тази драма./iPernik.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.