iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Министър праща лекари от Трън и Радомир на СПА

При откриването на „Европейски ден на труда 2010" министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов съобщи, че съкратеният персонал от малките болници трябва да се пренасочи към СПА центрове.
 
Пред журналисти министърът каза, че за първото тримесечие на 2010 средното ниво на безработица у нас е около 10,2%. Това, което сме заложили в макрорамката за 2010 за средно ниво на безработица, е 11,4%, посочи той. Според него очакваното ниво на безработицата към края на година е 12,8%. Младенов съобщи, че социалното министерство предприема редица мерки за квалификация и преквалификация на кадрите, предприемат се и мерки за допълнителна заетост и оказване на помощ на работниците на половин работен ден.
 
„Европейски ден на труда 2010" представя български и чуждестранни работодатели и възможността наши работници да работят в страните-членки на ЕС. Интерес предизвика щанда на Великобритания, който предлага работа за български фармацевти с годишна заплата от 33 500 британски лири. Подобно и по-високо е възнаграждението в Обединеното кралство за лекари и медицински специалисти. Според министъра, не би трябвало това да доведе до изтичане на кадри от България: „Щом искаме да сме в ЕС, това е свободно движение на хора. А що се отнася до липсата на квалифициран персонал в лекарското съсловие, то те трябва да се размърдат малко".
 
Според министъра дългосрочните предизвикателства пред ЕС са демографските промени, основно застаряване на населението, глобализацията и климатичните промени.„Няма нужда да бъдат плашени хората, те имат нужда да им се представят реални възможности", заяви министърът на труда и социалната политика.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.