iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Малките фирми в Перник пощуряха. НАП ги бутна към фалит

Българският бизнес ще излезе на протест на 15 март, ако не бъде отменено указанието на НАП, което задължава всички вписани в регистрите управители на дружества да се осигуряват като такива, без значение на какъв договор работят. Това обявиха в отворено писмо до финансовия министър Симеон Дянков от Национална асоциация на българския бизнес /НАББ/.
 
Според тях, указанието противоречи на Конституцията на Република България и на влезли в сила решения на Върховен административен съд третиращи материята.
 
Указание 24 -00-7/ 25.02.2010 на НАП година задължава всички вписани в регистрите управители на дружества да се осигуряват, като такива, без оглед на това дали съществува договор за възлагане на управление със съответния управител и дали е уговорено управителя да изпълнява функциите си без възнаграждение. Указанието изисква да се дължат и внасят вноски във фондовете на ДОО за недължими и неначислими доходи.
 
Задължавате собствениците на еднолични дружества, управители сами на себе си и работещи в собственото си дружество да се осигуряват и внасят във фондовете на ДОО вноски едновременно по две основания - по договор за управление и контрол и като самоосигуряващи се лица. Това означава, че десетки, дори стотици занаятчии в Пернишко, собственици на малки магазинчета, продавачи на книги и т.н. ще трябва да внасят на държавата по 300-400лв. месечно, само за осигуровки, без значение дали имат приход за съответния месец. На същите, веднъж в началото на годината им се наложи да преглътнат увеличение в сумите от порядъка на 30-40лв., тъй като осигурителният праг за самоосигуряващите се скочи от 260 на 420лв.
 
От асоциацията се обръщат към Симеон Дянков с думите: „Ние видяхме колко много неща предприехте за да затрудните максимално функционирането на българския бизнес. Указанието е поредният удар, който нанасяте върху малкото оцеляващи в кризата работещи фирми, състоящи се от двама-трима съдружника, освободили служителите си поради невъзможност да заплащат труда им и съвместяващи по няколко длъжности за да могат да съществуват".
 
От НАББ критикуват политиката на финансовия министър, като го обвиняват, че разчита единствено на ограничаването на бюджетните разходи за излизане от кризата.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.