iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Длъжници на банки разпродават жилища

Кризата остави без покрив цяла армия от смелчаци, купили апартаментите си с ипотечен заем. Закъсали с вноските новодомци панически продават жилищата си, за да ги спасят от банките, съобщи АСН.
 
От декември пазарът на недвижими имоти е пълен с клиенти, искащи бързи сделки. Те се надяват да вземат поне 8-10 хилядарки над дължимите суми по кредитите. Повечето от тях са теглили заемите преди две години и са изплатили част от ипотеките.
 
В момента около 40% от предлаганите имоти в Перник са утежнени с ипотека, съобщиха брокери. Агентите ходят на нощни огледи, за да може жилището да се обяви на борсата още на следващия ден.
 
Собствениците вече не могат да плащат вноските заради намалените им в кризата заплати. Някои от тях са останали и без работа. Те търпят загуби и от падналите цени. Най-потърпевши са стопаните на панелки. Те са и най-масово предлаганите на пазара.
 
През 2008 г. двустайните жилища в градове като Перник и Кюстендил се купуваха за 80 хиляди лева. Сега стойността им е паднала до 50 хил. лв. Цените са паднали в цялата страна.
В София само за година понижението е с около 25%. Двустаен апартамент от 60 кв. м в престижен столичен квартал като "Лозенец" в момента излиза около 78 000 евро, докато преди година същото жилище е струвало 102 000 евро.
 
Жилище в "Люлин 4" от 60 квадрата може да се купи за 45 000 евро, докато през март 2009 г. е струвало 60 000 евро.
В центъра на Варна апартамент със същата големина преди година е струвал 85 000 евро, докато сега се предлага срещу около 60 000 евро.
 
В същото време заемите са по старите високи цени и лихвата по тях не пада. Купувачи на ипотекираните жилища се намират, макар и трудно, твърдят брокери. Търсят се най-вече евтините гарсониери.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.