iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


С празнично шествие, концерт и заря отпразнуваха перничани 3-ти март

Националният празник 3 март в Перник започна с празнично шествие. Процесията тръгна в 11 часа от храма "Свети Иван Рилски" и пордължи към централния площад "Кракра", където  се проведе тържествен ритуал по издигане на националния флаг. Духовият оркестър към "Дворец на културата" създаваше празнична атмосфера с маршовете си.
 
Младежи с граовска носия  издигнаха знамената пред събралите се граждани, политици, общественици. Ученици от пернишките училища развяха 100 български знамена, които бяха подарени от мебелна фирма.
 
Кметът на община Перник Росица Янакиева приветства всички перничани и гости на града. "Днес е денят на Освобождението. Ден на националната ни гордост. Ден на националното ни самосъзнание. На 3 март в Сан Стефано за втори път възкръсна българската ни даржава. Тя трябваше да мине през много битки. Трябваше да мине през Перущица, Копривщица, Брацигово, Плевен, Шипка и Стара Загора, за да я има днес такава. Обагрена с кръвта на много български герои. Обагрена с кръвта на руските, финландски, полски, румънски, литовски, украински войни и на българските опълченци. 24 перничани или хора, които живеят в Пернишка област, участваха в тази битка, за да я има България. На предците дължим привилегията да бъдем народ,но всеки един от нас води битката да бъдем това, което сме сега. Свободни българи, свободни европейци." Това каза в словото си кметът Росица Янакиева.
 
Празнично слово по повод празника произнесе и областният управител Иво Петров: "В историята ни има много бележити дати. Но може би 3 март ще остане най- значимата. Най-значимата , защото много хора са дали живота си, за да ни има днес. Трябва на днешния ден да си спомним за Левски, Ботев, Бенковски, Каравелов и за всички войни от различните общности, които са дали живота за нашата свобода. Трябва да си спомним за много знайни и незнайни опълченци, които са дали своя живот, за да ни има нас, за да има нашите деца, за да пребъде България", каза в словото си областният управител Иво Петров.
 
В знак на признателност към героите, дали живота си за свободата на България, всички участници в шествието поднесоха цветя и венци пред паметника на Васил Левски.
 
Точно в 12 часа пред Двореца на културата започна концертът на фолклорен ансамбъл "Граовска младост".
 
От 18 часа се проведе празничен концерт на формация "Танцът на вятъра".
 
Накрая тържествена заря и илюминации озариха небето над Перник.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.