iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Първото светско училище в пернишко стана на 165 години - снимки

Първото светско училище в пернишко стана на 165 години - снимки

Основното училище „Васил Левски" в пернишкото село Студена чества 165 години от основаването си. То е първото светско училище в пернишкия край, третата в страната прогимназия, а след 1907г. става смесена гимназия и събира ученици от 30 села и градове. Създадено е десет години след Априловската гимназия в Габрово.През 1965г. по повод 120-тата му годишнина е наградено с орден "Св. св. Кирил и Методий"-І-ва степен.
До 1944г. училището е носело името на Цар Борис III. След това негов патрон става Апостола Васил Левски. На 19 февруари, когато отбелязваме годишнината от обесването на Левски, училището чества своя патронен празник. През тази година отбеляза и знаменателна годишнина.
 
Гости на тържеството бяха кметът на Перник Росица Янакиева, заместникът й Иван Джегалски, началникът на сектор „Образование" в Община Перник Евелина Любомирова, кметът на Студена Валери Спасов, много родители, бивши учители и възпитаници на училището.
 
Поздравителени адреси изпратиха началникът на Регионалния инспекторат по образованието Ваня Коконова инастоятелството на местното читалище „Светлина".
 
Традиционната Апостолова награда получи седмокласничката Кристина Валериева.
 
Децата и педагогическата колегия бяха подготвили кратка литературна програма. Гордостта на училището четвъртокласничката Петя Пепова, носителка на много награди от певчески конкурси, с неверойтно майсторство изпълни една от любимите песни на Апостола.
 
В коридора на старото школо е подредена изложба за славната история на училището, а презентация представи успехите му през последните години.
 
Клубът „Млад журналист" е направил специален вестник, посветен на юбилея и наречен „Будилник XII век". На страниците му е отразена дългата история на училището.
 
От името на Община Перник кметът Росица Янакиева поднесе подаръци за годишнината на училището - картина, фототипно издание на тефтерчетата на Левски, книги за училищната библиотека, кошница цветя.
 
За децата беше осигурена торта, а за възрастните коктейл даде кметът Валери Спасов.
 
В поздравителния адрес на началника на инспектората беше подчертано, че не е важно колко са годините в живата на едно училище, а колко е живата през тези години. В момента в училището в Студена учат само 50 деца. Но в историята на старото школо са записани много, много деца получили знание в него. Като отправи приветствени думи за годишнината и даде висока оценка на преподавателския състав, кметът на Перник Росица Янакиева подчерта, че много зависи от местните хора училището да не бъде закрито заради недостиг на ученици. Тя прикани всеки да положи усилия в школото да се запишат повече деца. Да продължи да подържа огъня на познанието старото школо на Студена, за да топли дните на селото сега и вбъдеще, пожела кметът Валери Спасов. Дано!
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.