iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Борисов дава крадливите кметове на прокурор

Перник снимка: за хората и събитията [field_event_date-datetime]

Борисов дава крадливите кметове на прокурор

Премиерът Бойко Борисов забрани на кметовете да възлагат обществени поръчки за европроекти на фирми чрез пряко договаряне, съобщава "Монитор".

 

Министър-председателят размаха пръст на градоначалниците и ги предупреди да не злоупотребяват с усвояването на средствата от Брюксел. Това стана по време на 21-ото общо събрание на Националното сдружение на общините в Република България, което се проведе вчера в Пловдив. В него участваха министрите Симеон Дянков, Божидар Нанев, Тотю Младенов, Мирослав Найденов, Нона Караджова и Александър Цветков и делегати на общо 176 града,сред които и Перник.

 

Прякото договаряне - само при смъртен случай. Докараш ли я на пряко договаряне - това означава, че си оцапал всичко. Има ясни и точни правила какво трябва да се прави", беше категоричен премиерът. Той обяви, че правителството е подготвилонаръчник против измамите с европейски пари.

 

Кметовете ще трябва да спазват текста като десетте Божи заповеди. В противен случай не само че няма да получат пари от бюджета, но и ще бъдат разследвани за злоупотреби.

 

"Разбираме ли се ясно и точно? Едно изречение само да не е изпълнено и Дянков има забрана да плаща", закани се Бойко Борисов. Премиерът се извини за резкия си тон, но уточни, че Брюксел "отпуши парите заради политическата воля". Лидерът на ГЕРБ беше категоричен, че няма да прави разлика между кметовете от неговата партия и останалите градоначалници.

 

Наръчникът се състои от три приложения, в които се описва как да бъдат избегнати измами при писането на проекти и усвояването на европейските пари. Едно от правилата е

да не стартира процедура без осигурено финансиране. "Това ми падна на главата от предишното правителство, много от договорите нямали финансиране. Сега идвате и ми казвате ама вие от бюджета ни дайте парите. Откъде? Защо почвате процедура без да имате пари за финансиране?", коментира премиерът Бойко Борисов.
.

Премиерът Бойко Борисов беше категоричен, че ще изправя пред съда всеки кмет или общинар, който е хванат с рушвет. Вземането на подкупи и корупционните плащания са абсолютно забранени и в подготвения от правителството наръчник. Органите ще следят и за далавери с консултантски услуги, както и за завишаване на цени.

 

"Осем милиона чакат и няма какво да ядат. А 7 милиарда евро също чакат да ги усвоим", каза премиерът. Изпълнителният директор на Агенцията за одит на средствата от ЕС Добринка Михайлова съобщи, че 375 милиарда евро са парите от Европа за страните членки. От тях България може да усвои 7 милиарда евро.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.