iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Честват 165-годишнина на училището в Студена

Честват 165-годишнина на училището в Студена

Училището в пернишкото село Студена става на 165 години. От 1924 г. школото носи името на Васил Левски. Честване на патронния празник на образователното средище ще има днес от 17.30 часа в сградата му.
 
Децата от клуб „Млад журналист" вече издадоха свой вестник, посветен на годишнината. Това е вторият брой на тяхното издание,
наречено „Будилник на XXII век". На първата му страница директорът Миглена Димитрова отправя приветствие към учителите, възпитаниците на училището и всички, които са учили в него. Тя сравнява ролята и значението на училището във всяко селище с нуждата от храм за молитва към бога и подчертава, че школото в Студена е успяло през повратностите на времето да се утвърди като огнище и средище на образованост. Младите журналисти са взели интервюта от бивши и настоящи ученици. Те припомнят славата на своето родно школо през годините. Публикували са Указа, с който през 1965 г. училището получава орден „Св. Св. Кирил и Методий" I-ва степен.
 
В Студена училище е имало още през 1830-1832 г. Тогава учител става местният свещеник поп Лазар, учил се на четмо и писмо в Атон. Той създава комитет за построяване на нова църква и училищна сграда. През 1843 г. в Студена идва първият цивилен учител - 25-годишният Атанас Михайлов от Самоков., но уличен в бунтовническа дейност, той избягал скоро. Едва през 1845 г. е построена едноетажна сграда за нуждите на школото. Има петима учители и няколко отделения. На следващата година то става третата селска прогимназия в страната. След 1907 г. прераства в смесена гимназия и събира ученици от много от околните селища. До 1924 г. училището носи името на цар Борис III, а после негов патрон става Апостола.
 
През това училище са преминали всички хора, родени и пораснали в Студена. То пази спомена за много прекрасни педагози. През последните години се полагат сериозни усилия за запазването му. Много от неговите ученици са продължили образованието си във ВУЗ-ове и са гордост за новите поколения.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.