iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Община Перник национализира паметника на Левски

Община Перник национализира паметника на Левски

Община Перник е спечелила съдебно дело срещу реститути за собствеността на част от централния градски площад и зелени полощи, на които се намира бюст паметник на Васил Левски. Това е съобщила на пресконфиринция Росица Янакиева, кмет на Перник.
 
Спорът за имота е от около 17 години. 40 наследници на старата пернишка фамилия Белеви водят дела срещу градските власти за имота, който е част от площад „Кракра", включително и част от Мемориала на миньорския труд.
 
Имотът е реституиран през 1991 - 1992 г., но наследниците не могат да се възползват от него, защото той е част от централния градски площад.
 
Според градоустрйствения план на Перник от 60-години на миналия век на това място е било предвидено изграждането на голям хотел. По-възрастни перничани си спомнят, че хотелският комплекс е трябвало да се казва „Ворошиловград", както тогава се казваше днешният украински град Луганск, побратимен на Перник още от онези години.
 
Общината издава на наследниците документ, че мероприятията, заложени в градоустройствения план, не са изпълнени и това дава основание за връщане на имота.
 
По-късно обаче сегашната общинска управа отказва върнатият парцел да бъде включен в кадастъра.
 
Твърди се, че през 2003 г. Белеви са искали да строят жилищен блок и хотел на реституирания имот, но общината е отказла, защото теренът е част от площада на Перник. Твърди се още, че по време на управлението на кмета Антоанета Георгиева те са поискали 100 000 лева обезщетение като в замяна на това се откажат от претенците си върху мемориалния комплекс.
 
По повод претенциите за финансово обезщетение, зам. кметът по строителството арх. Михаил Михайлов твърди, че реститутите са обезщетявани два пъти. Най-напред са получили пари, а с втора заповед - и апартамент. По думите му, пред съда те са показали документ, че са върнали получените пари, но премълчали за апартамента.
 
Запознати разказват, че преди няколко години около годишнината от обесването на Левски представители на наследниците изгонили с полиция бригада, изпратена от общинската управа и не позволили мястото около бюст паметника на Апостола да бъде благоустроено и да бъдат поставени плочи от алеята до обелиска с аргумент, че имотът е частен.
 
Без да е съвсем сигурно, сега теренът е обявен за публична общинска собственост без право да се ползват за частни цели.
 
Предстои да бъде потърсено мнението по казуса и на наслединиците.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.