iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Бойко нареди амнистия за пушачите

Бойко нареди амнистия за пушачите

Бойко нареди на депутатите да отменят тоталната забрана
Амнистия ще зарадва пушачите. Категоричната забрана да се пали на публични места от 1 юни е на път да падне. Това е предложил лично премиерът Бойко Борисов. Още повече че в Европа тоталното вето е въведено само във Великобритания и Ирландия.
 
Очаква се управляващите днес да обявят официално решението си. Готви се компромисен вариант, който ще бъде въведен с нова наредба на Министерския съвет. Ще се ползва опитът на страни от ЕС, където големите барове и ресторанти са разделени поравно между пушачи и трезвеници.
 
Депутати от ГЕРБ са поискали от премиера Бойко Борисов кабинетът да отмени приетата предния мандат забрана за тютюнопушене, съобщава "Стандарт".
 
Ветото върху цигарите на обществени места трябваше да влезе в сила от 1 юни тази година. Спорната поправка, която забранява цигарите в барове, ресторанти и дискотеки, е на алинея 2 от наредбата. Тя ще бъде отменена след заседание на работна група и представена на кабинета.
 
Премиерът е приел казусът да бъде преразгледан и е обещал пред ГЕРБерите, че забраната ще отпадне, разказаха депутати. По думите на Борисов трябвало да се намери компромисно решение, което да удовлетвори и двете страни.
 
"Предоставихме на премиера данни каква е степента на ограничение за тютюнопушенето в другите европейски страни. Единствено в Ирландия и Великобритания има пълна забрана, докато в другите държави е направено разделение в заведенията", уточниха от мнозинството.
 
ГЕРБ ще почерпят опит от държави като Австрия и Испания, където заведения с малко места сами избират дали да се пуши или не. Управляващите ще предложат в по-големите заведения зоните за пушачи и непушачи да са равни по площ.
 
Собствениците ще бъдат задължени да осигурят отделни преградени помещения и за двете групи и изрядна вентилация в сектора за пушачи. В малките клубове или ресторанти до 50 места собственикът сам ще решава дали да се пуши или не, предвиждат още предложенията.
 
Същите правила ще важат и за собствениците и наемателите на частни сгради, но в държавните ведомства забраната ще важи. "Не стоят под въпрос и места като болниците, училищата, обществения транспорт и детските градини. Там забраната ще важи категорично", увериха от ГЕРБ. Те ще поискат от кабинета да внесе промените до 2 месеца и се очаква през май да се приеме новата наредба за тютюнопушенето. ГЕРБ официално ще обявят днес решението си за предлаганите промени, обясниха още депутати.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.