iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Монетите от Режанци вече са в НИМ

Монетите от Режанци вече са в НИМ

Историята на Режанското монетно съкровище звучи като приказка, която бихте искали да разкажете на детето си за лека нощ.
 
Откриването му както с повечето заровени съкровища става съвсем случайно през есента на 1961 г. в село Режанци, община Перник, когато комбайнер се натъква на заровено глинено гърне, което се пръсва при напора на селскостопанската машина. Цялото текезесе се стича, за да напълни джобовете със златните и сребърните монети.
 
Според историците Режанското съкровище е съдържало около 6000 монети от благородни метали, с общо тегло около 82 килограма. Монети от това имане обаче има открити още през 1931 година. За тези повече от 50 години, откакто е намерено, Режанското съкровище е било обект на набезите на много иманяри.
 
Последният опит да бъдат откраднати ценните монети е от януари тази година и за радост е предотвратен. Не така стоят нещата с частта от него, изложена в музея във Враца, която е ограбена преди няколко години и ощетява държавата с милиони левове. Заради предотвратения опит от януари тази година управата на музея в Перник решава да премести ценната експозиция в Националния исторически музей, който е по-сигурен.
 
"Винаги сме подчертавали, че музеите трябва да кажат какво имат, за да дойдат при тях посетителите. Когато преди четири месеца решихме да разкрием какво пазим при нас, след един месец беше направен опитът за грабеж. Не че не са знаели отпреди, но това май ги подкани да ни посетят да дадем гласност", каза директорът на Регионалния исторически музей в Перник Симеон Мильов.
 
Големият брой скъпоструващи монети и фактът, че е оцеляло едва 30 процента от него, го правят много желано за мафията, занимаваща се с изнасяне на култури ценности. Голяма част от него е разпиляна в Западна Европа в частни колекционерски сбирки. От незнание на селяните, които го намират, претопяват част от него за скрап.
 
Цветана Кьосева, и.д. шеф на Националния исторически музей, заяви, че отделни фамилии, чиито прадеди са намерили съкровището, най-вероятно предават от поколение на поколение част от монетите. Режанското съкровище е било сечено от племе, наречено пиони, които са започнали да се бунтуват срещу управлението на наследника на Александър Македонски, който дори се титулува цар на траките. Пионите са майсторили само сребърни монети, които изобразявали техен войн на кон, в чиито крака лежи човек с македонски щит. В Режанското съкровище има и златни монети, които са сечени в двора на Александър Македонски.
 
За да бъде опазена по-добре безценната колекция, както и за да стане достояние на повече зрители, днес тя беше пренесена в НИМ при засилени мерки за сигурност, обезпечени от служители на СОБТ. На пресконференция заместник-директорът на музея д-р Иван Христов и експерти представиха находката и благодариха на МВР за съдействието.
 
За миналата година са образувани 61 досъдебни производства за престъпления, свързани с културно-исторически ценности, посочи той. "Връщаме разни неща, които лоши хора са се опитвали да изнесат от България. Мога да дам няколко по-интересни примера, като започнем от Рибния буквар на Петър Берон, за който беше направен опит да бъде подменен и изнесен от страната от музея в Котел. Или през май 2009 г., когато в района на Велико Търново беше намерена една уникална статуя от римско време на безименна жена, която се оказа много ценна, защото е в цял вид и е уникално съхранена", обясни той./Стандарт

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.