iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Достъпа до информация обсъдиха експерти и журналисти

Достъпа до информация обсъдиха експерти и журналисти

Фондация Програма достъп до информация (ПДИ) представи преди дни в Перник Конвенцията на Съвета на Европа за достъп до официални документи и измененията в Закона за достъп до обществена информация.
 
Изпълнителният директор на ПДИ, Гергана Жулева, запозна присъстващите журналисти и граждани с основните принципи на Конвенцията на Съвета на Европа за достъп до официални документи, припомня "Съперник". Конвенцията е приета от Комитета на министрите на 27 ноември 2008г. на 1042-то заседание на упълномощените представители на министрите. 12 страни са я подписали, сред които Швеция, Норвегия, Холандия, Македония и Сърбия. Очаква се в най- скоро време и България да я подпише. Гергана Жулева направи анализ на съответствието на Българския закон за достъп до обществена информация и Конвенцията, от който стана ясно, че българският закон не се нуждае от изменение, за да бъде ратифицирана Конвенцията от нашата държава.
 
Александър Кашъмов, ръководител на правния екип на ПДИ, запозна присъстващите с измененията в Закона за достъп до обществена информация. С помощтта на примери той обясни кой има право на достъп до информация, кой е задължен да я предостави, каква информация можем да искаме по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ), каква информация могат да откажат да ни предоставят и т.н.
 
26 хиляди заявления с искане на информация са подадени в България за една година, което ни нарежда на второ място в света след САЩ.
 
От ПДИ предвиждат да направят проучване колко хора в страната ни са запознати с правото си на информираност.Предстои Конвенцията на Съвета на Европа за достъп до официални документи да бъде разяснена на широката общественост и да бъде подписана от българската страна в най-скоро време. Това ще бъде знак, че у нас се приемат демократичните принципи, каза Гергана Жулева.
 
фондация ПДИ е учредена на 23 октомври 1996г. в София от журналисти, юристи, социолози и икономисти. Сред тях са д-р Андрей Иванов, д-р Гергана Жулева, Георги Стойчев, Димитър Тотев и др. Целта на ПДИ е подпомагане и упражняване на правото на информация, увеличаване на прозрачността в работата на институциите на централната и местната власт и т.н. фондацията работи с изградена журналистическа мрежа в 26 града в страната за наблюдение на практиките за достъп до информация, консултират случаи, свързани с правото на информация и оказват правна помощ в индивидуални случаи.
 
През 2005г. международната фондация за икономически изследвания Атлас удостои ПДИ с награда за цялостно институционално развитие.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.