iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Перничани масово неискат да са земеделци, излиза им скъпо

Възможна причина - осигурителната секира на Симеон Дянков.
 
Пререгистрацията на земеделските производители в региона върви много вяло. Кампанията започна на първи януари и ще продължи до 25 март. До момента само 47 жители от областта са с регистрации на земеделски производители за настоящата година.
 
Миналата година в областната дирекция „Земеделие" са отбелязани 575 регистрации и пререгистрации. За 2010 срокът за подаване на документите вече е изтекъл на половина, но само 38 производители са подновили статута си на такива и 9 са новорегистрираните.
 
Един от най-големите препъни камъни се явява  промяната в задължителния осигурителен праг, която въведе финансовия министър като "антикризисна мярка" Миналата година минималният осигурителен праг бе 130 лева, а за земеделските производители, които се ползват с преференции - 60 лева. Сега минималният праг за всички самоосигуряващи се лица е 420 лева, а за земеделските производители преференцията е 240 лева. Това означава, че всеки месец те са задължени да внасят в държавната хазна между 57 и 60 лева за осигуровки като към тази цифра се прибавят и счетоводни разходи и други данъчни и документни задължения и бюрократични процедури, които държавата изисква.
 
Право на всеки е сам да реши дали ще се пререгистрира, но пропусналите срока губят правато си да кандидатстват по всички кредитни линии или пък за субсидии. Единствено средствата, предвидени за директни плащания на единица декар обработваема площ, се запазват.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.