iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Арестуваните при акция "Октопод" пробвали да въртят бизнес със "Стомана"

При започналата тази нощ операция на МВР под името "Октопод" до сутринта са били арестувани 12 души, сред които бившият съветник в Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Алексей Петров и сочените за близки до него братя Пламен и Йордан Стоянови, известни като Дамбовците.
 
Вътрешният министър Цветан Цветанов обясни в интервю за БНТ сутринта, че операцията е за локализиране и задържане на членовете на йерархично изградена организирана престъпна група, занимаваща се повече от 10 години с изнудване, силово събиране на рекет, предлагане на платени сексуални услуги, незаконно придобиване на финансови средства от "Кремиковци" АД, източване на ДДС, търговия с влияние, пране на пари и други престъпни дейности.
 
Братя Дамбовци били "на входа и изхода" на металургичния комбинат "Кремиковци", уточни Цветанов. Те въртели далаверите си в металургичния комбинат в продължение на дълги години, поне от 2003г. насам чрез канал за износ на оборудване и различни железа, които се поставяли на дъното на камионите,  излизащи от комбината, а отгоре ценният метал се засипва с шлака. Самите камиони не се проверяват от охраната по заповед на шефовете на завода. Същите метали се вкарвали след това от друга фирма като скрап. Така ограбеният "Кремиковци" плаща втори път по 60 ст. на кило скрап, за да претопи ценното си оборудва. Собствениците на фирмата, която изнасяла шлака и тази, която го внасяла като скрап били именно двамата братя известни като Дамбовците.
 
В "Кремиковци" далаверата вървяла толкова успешно, че братята решили да увеличат мащабите. Започнали да продават скрап по същата схема и в пернишкия завод "Стомана". Твърди се, че по това време измислили гениална схема. Пълнели автомобилите с шлака, пресовали ги и ги предавали за вторични суровини.  Там обаче ги разкрили бързо и ги изгонили, разказват отлично запознати с бизнеса им. Цялата далавера продължила около 2 години в периода 2003-2005г., през които и в "Стомана" се опарили от престъпната схема на Дамбовците, но за разлика от металургичния кобминат в Кремиковци, на братята не им било позволено да си разиграват коня.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.