iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Синя зона, ден първи: Провал и кражби на контрольорите

Читатели: Джиповете се разкарват с пропуски
Общинари: Ще преправяме наредбата, май...
 
Ден  първи от въвеждането на "Синя зона" се оказа пълен провал - като събираемост и на такси, и на глоби. Над 70% от знаците за обозначаване на "Синя зона" също са неправилно поставени. Така например, ул. Търговска, която е пешеходна, също попада под възбраната за паркиране, за разлика от пространството пред ресторант "Лео" или поне така мислят хората, поставили пътните знаци.
 
Консултация с адвокат, каквато направихме, показа, че в подобни случаи перничани могат да обжалват издадените им глоби и дори да осъдят община Перник по реда на Административнопроцесуалния кодекс, тъй като въпросните зони не за обозначени коректно и въвеждат в заблуда шофьорите.
 
В няколко случаи по обяд в центъра на Перник  се стигна и до саморазправи между граждани и контрольорите, които събират таксите. Вторите, от своя страна, избирателно проверяваха колите и пропускаха онези, които са паркирани до заведения, заради възможни конфликти с техните собственици.
 
Репортер на iPernik.com видя пред очите си как контрольор взима левче без да издаде талон и с думите: "Айде, няма да ви закачам, вършете си работа" се отправя към следващата кола. Не е сигурно колко от паркираните по улиците коли са минали по същата "процедура", но много малко от тях имаха каквито и да било талони или стикери. А левчетата, остават за почерпка на контрольорите.
 
От община Перник съобщиха, че при подобни случаи или липса на контрольри, перничани могат да сигнализират на следните телефони: 684 291, 684 308, 0889 96 96 57. Представител на местната власт оповести, че във връзка с информацията, която iPernik.com изнесе относно незаконосъобразното събиране на такса от живущите в районите на "Синя зона", наредбата предстои да бъде преработена.
 
Нашият читател dnikolov съобщи, че впечатленията му от "Синя зона" също не са по-различни. Ето какво описа той:
 
"Днес направих обиколка в центъра на Перник с цел да поразгледам и разуча нововъведената синя зона. Извод: няколко човека облечени в оранжеви елечета обикалят и нищо не правят. Видно продали 5/6 талончета (някой от талончетата бяха ксерокопия). Повечето коли паркирани по  "Кракра" и "Батенберг" не бяха с талони, карти или скоби. Джиповете, разбира се, бяха с някакви пропуски или талони (по специални). Знаците на много места са поставени неправилно успоредно на тротоарите, а не перпендикулярно, при което някой шофьор може да се заблуди че синята зона е само за мястото под знака, а не за цялата улица. За 20 години живот в Перник абсолютно никога не съм виждал толкова малко коли в центъра", завършва читателят ни своето писмо.
 
Ако и вие имате впечатления от нововъведената "Синя зона", може да ни пишете и пратите свои снимки на: [email protected] .

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.