iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Дават нови надежди за възстановяване на пернишката крепост

Средновековна крепост Перник

Община Перник отново има надежда да получи финансиране на проект за възстановяване на Пернишката крепост. Наскоро кметът Росица Янакиева съобщи, че от Министерството на регионалното развитие е получено писмо с одобрение на проекта "Възстановяване и реконструкция на средновековната крепост "Кракра". Даден е 4-месечен срок да се направи ясна и точна разбивка на нужните средства, за да започне и се развие във времето възстановяването на пернишката твърдина.

Засега идеята е да се въздигнат на по-голяма височина част от крепостните стени и кулите и да започне възстановяването на храмовете във вътрешните предели на крепостта.

Ангажимент за възстановяването на черквите вече беше поеман от министъра без портфейл Божидар Димитров. Възстановяването на голямата трикорабна епископска базилика, ще даде възможност целогодишно на крепостта да има изложби, концерти и други културни прояви. В близост до кулата е имало по-малък кръстокуполен храм, но най-интересна е проходната църква до главния вход на крепостта, разположена на два етажа и разделена от проход, през който се е минавало като по улица.

Проектът за възстановяването на крепостта на стойност над 2 млн. лв. беше класиран напред по линия на финансовия механизъм "Европейско икономическо пространство", финансиран от Норвегия, Лихтенщайн и Исландия. След първата наказателна мярка от Брюксел спрямо България за прекратяване на финансиране на проекти по САПАРД от ЕИП прекратиха подписването на нови договори и нещата замряха.

Сега отново има надежда да се получи финансиране, за да може Пернишката крепост да стане още по-атрактивна и привлекателна за туристи.

Идеи не липсват, остава да се осигурят и парите с добре защитени проекти.

Досега се е говорило за развиване на калето като фестивален център, за създаване на собствена конна база, за да може туристите да обикалят околността на кон като в старите времена. Не на последно място трябва да се реши въпросът и с приватизираната още преди години някогашна механа. Не би трябвало да се пренебрегва и обстоятелството, че крепостта е изградена върху и вблизост до тракийско селище.

 

Снимки

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.