iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Петльовден е

Петльовден е 02_1391325949

Днес почитаме здравето на момчетата
 
Днес е Петльовден, празникът почита здравето на момчетата. Според обичая на този ден се заколва петле на прага на къщата и с кръвта му се прави кръст на челото на детето. Кръст се прави и на вратата - за здраве и предпазване от болести и лоши очи.
 
Заколения петел се изхвърля извън двора и веднага след това се прибира. Главата се оставя при вратника, краката се хвърлят по покрива, а петльовите пера се запазват за обредна украса и лек.
 
Коленето на петел населението свързва с легендата за цар Ирод, който заповядва да убият всички мъжки деца, за да умре и Христос. Петлето се вари доста дълго и се готви като чорба. Майките месят прясна пита, зелник, баница, които поднасят с греяно вино, подсладено с мед и подправено с черен пипер. Заедно с децата отиват при бабата, като на Бабин ден, на гости. Тя е приготвила три гозби и се закичва с перо от петела. Гостенките кичат бабата с къдели вълна, наниз червени сухи чушки, наниз пуканки и цветя. После приготвят знаме от опашите пера на петела и цветя, увиват го с червен конец на дрянова пръчка и като поиграят хоро и се нагостят, подаряват знамето на бабата.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.