iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Участниците в СУРВА 2010 се състезават за 75 награди

Участниците в маскарадния фестивал СУРВА 2010 в Перник, който се провежда днес и утре, се състезават за 75 награди.
 
Наградният фонд е в размер на 30 000 лева.
 
По традиция ще бъдат определени две големи награди от по 2 000 лева, с които ще бъдат удостоени една сурвакарска и една кукерска група.
 
Предвидени са 8 награди по 700 лева за поддържане и предаване на местната традиция от сурвакарите 6 такива награди за кукерски групи.
 
6 групи от Западна България и 3 от източната част на страната ще получат награди от по 500 лв. за атрактивност.
 
Предвидени са и награди от по 400 лв. за маски и костюми - 7 за сурвакарите и 3 за кукерите.
 
По 400 лева ще получат и 6 сурвакарски групи и 3 кукерски за обучение в традицията.
 
За атрактивна игра ще бъдат раздадени 5 награди на сурвакари и 3 на кукери от по 150 лв.
 
Наградите за индивидуална маска са общо 15. Те са разпределени в различни категории - при сурвакарите: копанка, зевало и лик по 450 лв. ; при кукерите - пак толкова и за маска от пиринско - 3 по 300 лв.
 
Ще има и 4 награди по 50 лв. за детски маски.
 
Представянето на групите се оценява въз основ на няколко предварително обявени критерии: - представяне на моменти от маскарадната традиция;- поддържане и представяне на местната културна специфика;- показване и предаване на местната традиция при маската и облеклото;- артистичност на изпълнението;- ред и дисциплина при участието в шествието и на „сцената";- да не са използвани пера, рога, кожа и др. от защитени животински видове.
Журито, което ще оценява групите е в състав:Проф. Рачко Попов - етнолог - председател Николай Ненов - етнологПетър Григоров - хореографЦветана Манова - етнологЕлена Темелкова - художникМетоди Десов - сурвакар от село КошаревоСтоян Чобанов - кукер от Ямболско
 
Друго жури в състав: Сашо Ефтимов и Ангел Атанасов - художници и Милчо Спасов от регионалния музей, ще определи три награди по 200 лв. за водач на група, наричан войвода или билюкбашия. Победителите ще бъдат определени като се пеценява облеклото, артистичните изяви и умението на водачите да създават ред и дисциплина в групата.

С SMS-и на кратък номер 1716 за абонати на М Тел , Глобул и Виваком пубиката ще определи групата, която ще получи нейната награда, а един от гласувалите по телефона ще има късмета да пътува до Венеция.
 
 
Всички представили се на фестивала групи получават диплом за участие.
 
Чуждестранните групи участват извън конкурса.
 
Дефилетата пред журито продължават в двата фестивални дни - събота и неделя по центрълния градски площад.
 
Миналата година на 18-тото издание на маскарадния фестивал двете големи награди бяха спечелени от сурвакарската група от брезнишкото село Кошарево и от кукерите от ямболското село Черган.  Наградата на публиката получиха сурвакарите от Габров дол.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.