iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Уличен калейдоскоп подгрява откриването на СУРВА 2010

Уличен калейдоскоп подгрява откриването на СУРВА 2010

Шумната, шарена, шикозна кавалкада ще се изсипе в 16 часа в центъра на Перник. Фестивален калейдоскоп под формата на уличен театър ще подгрее откриването на 19-тия международен фестивал на маскарадните игри в Перник.
 
По ларгото между двата площада в центъра на града ще премине внушителна група професионални и самодейни улични артисти, нагласени в различни карнавални костюми. Те са въоръжени с музикални инструменти и са приготвили атрактивни номера. Спектакълът им ще звучи из целия център и ще продължи до 17.30 часа. Те ще популяризират както целия фестивал, така и SMS- кампанията, с която публиката ще избере своята най-предпочитана група. Фестивалният калейдоскоп по някаква причина отсъства от предварително обявената програма, но не бива да бъде пропускан.
 
Вече започна кръглата маса "Маскарадът - фестивали и карнавали в България". Отворена е и работилницата за маски в Младежкия дом.
 
Официалният старт на СУРВА 2010 ще бъде даден със спектакъла „Ще те има" пред  Двореца на културата в 18.00 часа от кмета на Перник Росица Янакиева и президентът на Федерацията на европейските карнавални градове барон Хенри ван дер Кроон. На открита сцена, представляваща стилизирана сурвакарска маска, ще бъде поднесено зрелищно огнено шоу с конница и участие на наши и чуждестранни маскарадни групи.
 
Очаква се гост на спектакъла да бъде министърът на културата Вежди Рашидов, под чийто патронаж се организира тазгодишното издание на фестивала. Сред зрителите се очакват и посланиците на Белгия, Великобритания, Унгария, Китай и Казахстан и гости от 14 побратимени с Перник чуждестранни градове.
 
Фестивалните дефилета ще бъдат през двата почивни дни - 30 и 31 януари от 10 до 17 часа. Два дни в центъра и по улиците на града групи от цялата страна ще се надпреварват да демонстрират колорита на своите игри и неповторими маски и костюми.
 
За фестивала Перник посреща над 6 000 участници от страната и чужбина и стотици хиляди гости. 14 групи пристигнаха от чужбина, сред които Франция, Италия, Китай, Сърбия, Македония, Гърция, Румъния, Беларус, Хърватска, Словения. Над 80 са сурвакарските и кукерските групи от Пернишка област и от цялата страна.
 
Само българските групи ще се състезамат за награден фонд от 30 000 лева. Големите призове са по 2 000 лева и ще бъдат връчени на най-добрата сурвакарска и най-добрата кукерска група.
 
През 2009 г. Перник бе обявен от президента на Федерацията на европейските карнавални градове за столица на сурвакарските игри в Европа.
 
Първият сурвакарски фестивал  е проведен на 16 януари 1963 г. с участието само на три групи. Маскарадната обредност се пази жива от древни езически времена  до днес като част от българската фолклорна традиция.
 
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.