iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Детските градини предоха щафетата на Сурва на порасналите

Детските градини предоха щафетата на Сурва на порастналите.9 600 деца от 14 детски градини в Перник се включиха в маскарадна щафета "До година, до амина" за фестивала "Сурва 2010".
 
Децата подредиха изложби с рисунки и изработени от тях маски, пресъздаваха ритуали, маскираха се като сурвакари с ликове и хлопатари.
 
За последно вчера тя беше при децата от от 8-ма детска градина "Изворче" в кв. „Твърди ливади". Дефилето на малките сурвакари излезе и на снега в двора на детската градина, а звънците от маските им предизвикаха усмивките на живеещите наоколо. Децата представиха традициите в различните населени места в Пернишко и бяха облечени с характерните за съответното село костюми. Голямата атракция баха мечката и мечкарят.
 
Финалът на щафетата беше вчера в Младежкия дом. Деца от детска градина "Миньорче" ритуално предадоха маската-емблема, преминала през детските градини, на кмета на Перник Росица Янакиева. На събитието бяха и гостите от Федерацията на европейските карнавални градове, водени от нейния председател и голям приятел на Перник в Хенри Ван Дер Кроон.
 
Гостите бяха почерпени с питка и шарена сол, а след като разгледаха изложбата на малките, порастналите се чукнаха за здраве с чаша червено вино.
 
Традицията на Сурва е жива и се предава от големи на малки, но и от малките на порастналите.
 
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.