iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Подаваме една декларация за НАП и Статистиката

През последните месеци, с цел намаляване натоварването на бизнеса и съгласно приетите изменения в нормативната уредба, Националният статистически институт и Националната агенция за приходите изградиха единен вход за подаване на Годишния отчет за дейността (ГОД) и Годишната данъчна декларация (ГДД). Във връзка с реализацията на проекта бе подписана съвместна заповед на председателя на НСИ и изпълнителния директор на НАП, с която се определят реда, начина и сроковете за подаване на годишния отчет за дейността на задължените лица (респонденти).
 
През 2010 г. се преустановява досегашната практика една и съща финансова информация да се представя и пред НАП, и пред НСИ, което значително ще улесни бизнеса. Основната промяна в сравнение с миналата година е в начина на подаване на годишните отчети за дейността, което следва да е приключило преди или да стане едновременно с подаването на годишната данъчна декларация (ГДД).Когато отчетът е попълнен на хартия се подава заедно с ГДД и то единствено в съответните териториални структури на НАП. При приемането данъчната декларация получава уникален входящ номер, който се вписва като входящ номер и на Годишния отчет за дейността.
 
Респондентите могат подадат годишният отчет за дейността по електронен път в онлайн режим чрез Информационна система „Бизнес статистика" като лицата задължително ползват валиден цифров сертификат (Универсален електронен подпис). Важното в случая е, че този процес трябва да е приключил преди подаване на ГДД, тъй като при приемането на декларацията органите на НАП извършват контрол за наличието и статуса на въведения отчет по уникалния идентификатор (ID-номер) от ИС „Бизнес статистика".
 
Предимствата на изградената в НСИ информационна система са: Достъпът и ползването на системата се извършва от работните станции на респондентите и счетоводните къщи през публичното Интернет-пространство, като системата работи 24 часа в денонощието, включително и през почивните дни; Данните се съхраняват в защитена централизирана база данни в НСИ-ЦУ, като по такъв начин се елиминира необходимостта от отпечатване, попълване и съхраняване на стотици хиляди хартиени формуляри годишно у НСИ и респондентите;
 
Проверката на въведените данни се извършва автоматично от системата в реално време при приключване на въвеждането на отчета; Системата притежава висока производителност благодарение на използването на най-модерни сървъри на база данни и сървъри на приложения; Системата позволява конкурентна работа на хиляди потребители едновременно; Комуникацията между работните станции на потребителите и сървърите на системата е криптирана, което не позволява „подслушване" на комуникационния трафик, преминаващ през интернет.
 
Контролът на достъпа до данните се извършва на възможно най-ниско ниво.
 
В сградите на регионалните структури на видно място, вече са поставени разясняващи съобщения за начините на разпространение и приемане на годишните отчети. Освен това експертите от Териториалните статистически бюра ще бъдат на разположение по време на цялата кампания за консултации.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.