iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Яки глоби за пияни шофьори

Яки глоби за пияни шофьори

Пияните шофьори да се наказват само с глоба, предложиха от прокуратурата.
 
Идеята на държавното обвинение е чрез тези промени да се намали броят на делата, които не завършват с ефективни осъдителни присъди. Гл. прокурор Борис Велчев е поискал да се декриминализират някои състави от Наказателния кодекс, които допълнително затрупват прокуратурата.
 
Като пример той е посочил шофирането в нетрезво състояние. В сега действащия НК е предвидено, че шофьор, хванат с над 1,2 промила в кръвта зад волана, да бъде изправен пред съд. За 2008 г. почти една трета от всички съдебни дела са били именно срещу пияни шофьори. За сметка на това влезлите в сила присъди са едва 0,06 на сто. Ниската ефективност е и мотивът на Велчев да настоява тези текстове да отпаднат от НК, а санкциите да бъдат административни.
 
Предлаганите промени не засягат случаите, когато пияни шофьори предизвикват катастрофи или вследствие на удар има пострадали или загинали хора. Освен това се предвижда да се увеличи размерът на глобите, които НК предвижда в подобни случай.
 
Това означава, че ако при сега действащия закон максималното наказание е 5000 лева, с промените то ще бъде увеличено двойно или тройно. Ако един водач бъде глобен втори път за подобно престъпление, то се предвижда санкцията срещу него след това да се увеличи. Затвора няма да отървават и хората, за които шофирането на няколко ракии се е превърнало в рецидив, обясниха юристи.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.