iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Стефан Мавродиев за театъра, "Кучетата" и човечността в живота

Перничани ще останат очаровани от палитрата в душите на Хайтовите герои и начинът по който тя се пресъздава на сцена, твърдят театралните критици.
 
"В режисурата има едни особености на построяването на работата, отколкото при актьрството. Досега съм поставял не много пиеси - 7-8, но всяко представление, което правя замен е голямо преживяване, така както и като актьор. Докато стане едно представление е много уморителен процес с всичките му психологически особености. Трябва много търпение, внимание и организация. ", казва режисьорът на новата постановка на Пернишкия театър, чиято премиера е днес.
 
ЗАЩО "КУЧЕТА" И ЗАЩО В ПЕРНИК?
"Първо в Перник съм играл много пъти и доста години с гостуващи трупи, но никога не бях работил със състава на Пернишкия театър. От настоящата трупа съм приятно изненадан, това са колеги със страхотни качества. Защо тази пиеса? Ами в нея съм играл, познавам я много добре. Пиесата е писана през 60-те години. Интересното е, че езика на Хайтов, фабулата, действията, всичко това го има и днес. , даже и с по-голяма сила. Текста е много добър. Пиесата има адрес към днешното време, темата й е валидна и днес. Има един сблъсък в света, начин на живеене по писаните и неписаните закони на битието, което деформира човека, превръща го в нещо друго и този сблъсък е акцентиран в това представление. Сюжета се занимава с проблемите на хората, на обикновения човек, на малкия град, село. Този малък човек е изоставен до такава степен, че няма нужда от него, т. е. никой не се интересува от него. Темата е насочена към онези деформации, които са станали в конкретния ни живот. Преди години мислехме, че можем да променим живота, имахме тази илюзия. За това тази тема за човечността извън напудрения живот - с много коли, много шум, много реклама, излиза, че че този закон е неписаният закон, по който живеят обикновените хора. ", казва Мавродиев.
 
Кой е Стефан Мавродиев?
 
Режисьор на новата постановка на пернишкия театър "Кучета" от Николай Хайтов е Стефан Мавродиев - един от най-известните български актьори създал стоици роли в киното, театъра и телевиията. Той е роден във Варна на 29. 12. 1943 г. и казва, че пъпът му е хвърлен на сцената. Неговият баша е учител, но и актьор в театъра, майка му пеела във Варненската опера. На 7 години Стефан Мавродиев се записва в театрална школа, години по-късно не се отказва от мечтата си и завършва ВИТИЗ при Методи Андонов. Стефан Мавродиев, наричан от приятели и колеги Мавро не в едно интервю казва: "Театърът е вид терапия. Няма нужда от лудници, а от повече театри. Ситуациите провокират човека и той може да се държи по начин, за който не е подозирал, че ще приеме. "
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.