iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Неделно музикално матине в Двореца

На 24 януари от 11.00 ч. в Галерия „Любен Гайдаров" ще се състои първото неделно музикално матине в Двореца на културата за тази година. Камерният оркестър „Орфей" с диригент Райчо Христов е в усилена подготовка на богата концертна програма, която включва музика от Вивилди, Джеминиани, Дитерсдорф и Ларсон. Артистичната интрига на концерта този път ще бъдат соловите изпълнения на контрабас и цугтромбон - инструменти, рядко изявяващи се като солисти. Димитър Иванов /контрабас/ и Мартин Стоянов /цугтромбон/ са артистични приятели на КО „Орфей" и ще свирят безвъзмездно за пернишката публика. Мартин Стоянов е музикант в Духовия оркестър към Двореца.
 
Димитър Иванов е типичният добър пример от талантливата музикална генерация в България, която днес израства в условията на „отворени врати" за професионална реализация. Той е роден през 1975 г. в град Русе, където започва и завършва обучението си в Музикалното училище. Усъвършенстването си като солист-контрабасист продължава в Белгия и Германия. Междувременно печели конкурси и работи със световно известни преподаватели, диригенти и оркестри като Валери Гергиев, Кристоф фон Дохнани, Резиденци оркестър - Холандия, Ансамбъл модерн - Франкфурт на Майн, Оркестъра на Лиеж, на Ставангер и други. Понастоящем е контрабасист в Белгийския национален оркестър.
 
Мартин Стоянов е роден през 1987 година в София. През 2001 г. е приет в Национално музикално училище „Любомир Пипков" - София в класа на известния тромбонист Станислав Почекански. През 2006 г. завършва музикалното училище с отличие и печели трета награда от 20-тия юбилеен брой на конкурса за българска музика „Светослав Обретенов" в Провадия. През същата година получава и диплом от Министерство на културата за високи творчески постижения. От 2006 г. е студент в Национална музикална академия „Панчо Владигеров" в класа на проф. д-р Димитър Момчилов. През 2008 г. става лауреат на академичния конкурс за медни духови и ударни инструменти с трета награда и четвърта награда на академичния конкурс за камерна музика на името на академик Марин Големинов. Мартин Стоянов е музикант в Духовия оркестър към Двореца на културата - Перник.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.