iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


"На цената на билетчето" - организирана престъпна група

"В Радомир има група от 6-7 човека, която държи този вид превози. Работиш ли с тях, ченгетата не ти правят проблеми.", разказа пред репортер на iPernik.com един от шофьорите, които се прехранват именно с подобен вид превози.
 
За Иван няма нищо нередно в това да качва в колата си чакащите по спирките и да ги превозва до столицата. Той категорично отрича да е част от организираната група. "Преди седмица хванаха едно момче. То също не беше от групата. Най-вероятно са го натопили именно тези дето държат линията. Ако работиш за тях, няма кой да те пипне.", разказва младият радомирец.
 
До сега не си е имал проблеми с полицията. Спирали са го обаче биячи, работещи за собствениците на маршрутни линии. Иван обаче вече ги познава и види ли ги - пропуска спирката, за да не му създават проблеми. Преди повече от година негов колега беше отвлечен именно от такива едри момчета, които му търсеха сметка за нелегалния превоз . Всичко тогава се разви посред бял ден, пред очите на множество случайни свидетели. С времето, случаят беше потулен, а в момента и двете страни продължават да се занимават със същото - едните да карат пътниците в колите си, другите да ги дебнат за "профилактика".
 
"С какво маршрутките са по законни от нас?", пита Иван. "Не дават билети, имат фиктивни разрешителни, карат като луди. Аз ако взимам Перник-София за 40мин., те го взимат същото разстояние за 30! Хората сутрин направо се задушават в тези консерви, бутаницата е страшна.", гневи се младият шофьор. И до някъде е прав. Преди година той е останал безработен и това е единственото му препитание. "От мои приятели знам, че линията Враца-София вече се държи само от коли. На автобусите им излиза неизгодно. Така е на много места в страната.", оправдава нелегалната си дейност шофьора.
 
Той и колегите му се пазят най-много от Икономическа полиция - защото автомобилите им нямат отличителни знаци, защото се движат цивилно-облечени и защото вече здраво погнаха този вид превози. В потвърждение на думите му идва и факта, че през уикенда бе проведена поредната успешна акция по установяване на нерегламентиран превоз на пътници в Радомир. Служителите на реда са заловили двама превозвачи по линията Перник - Радомир, превозващи пътници на цената на билета. На колегите на Иван ще бъдат съставени актове за административни нарушения и ще бъдат образувани досъдебни производства съгласно разпоредбите на Наказателния кодекс.
 
Това обаче не стряска младия радомирец. Той е категоричен, че ще продължи да вози, докато не му се отвори по-добра възможност за работа. Дори в момента си търси нова кола - старата почти я е разбил. В нея единствената сигурност за пътниците предоставя колана - но на задната седалка няма такива. Иван не се притеснява от това, казва смело, че никога не е причинявал пътно-транспортно произшествие. Той не мисли за застраховки, не го притесняват данъци, билетчета, ДАИ, такси и разрешителни... Не се притеснява и че незаконните превози застрашават съществуването на редовните междуселищни автобусни линии, тъй като отнемат до 50% от пътниците, което е предпоставка за закриването на автобусни линии и оставянето на селища без редовен транспорт, поради нерентабилност.
 
"Хляб в тая работа винаги ще име. Сега разбрах, че кмета (бел.ред. - пернишкият) ще прекратява договорите на маршрутките. Какво значи това? Повече работа за нас!", протрива доволно ръце Иван, докато взима трите левчета от поредния пътник, предпочел да му се довери, за да пристигне в столицата с колата му.
 
Проблемът по всичко личи, че не само няма да се разреши, а ще продължи да се задълбочава. И докато институциите умуват над него, легалните превозвачи са на ръба на фалита - и заради Иван, и заради бездействието на ДАИ спрямо маршрутките, и заради общината, която от години се занимава единствено с това да дърпа чергата към приближените й фирми.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.