iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Софиянци помагат доброволно за организацията на "Сурва"

21 доброволци са подали формуляри до организаторите на 19-ия Международен фестивал на маскарадните игри в Перник, че желаят да помагат при провеждането на проявата, информира за "Градски вестник" директорът на Културно-информационния център Кирил Манов. Сред младежите има и такива от София. Изискването към тях е било да имат организационни качества и да владеят чужд език. Част от тях ще бъдат прикрепени към очакваните за маскарада в града ни в края на месеца чуждестранни групи и делегации.
 
От откриването на КИЦ-а на площад "Кракра", видеоматериали се излъчват на специален екран. Те представят както записи от предходните фестивални дефилета, така и гостувания на пернишки групи на карнавали в страната и чужбина. В архива на КИЦ-а вече има и любителски записи от гостуването на сурвакарската група на земенското село Габров дол през март миналата година в Ирландия. Видеофилмчетата показват как нашенци и ирландските мамърси играят пред българите на изумрудения остров, представянето им с лиците, звънците и костюмите в музея на Гинес, както и участието им в дефилето по повод националния празник на Ирландия и почитането на покровителя на местните хора Свети Патрик.
 
Общо тази година групите ще бъдат над 100, а участниците - над 6000. 92 са формациите от различни краища на България, а 13 са чуждестранните групи. Групата от Того вчера е подала информация, че няма да вземзе участие поради финансови причини. От страната ще участват групи от 13 области, 30 общини. Чуждестранните групи, които ще дефилират са от Хърватска, Румъния, Словения, Гърция, Итлия, Франция, Беларус, Македония, Сърбия и Китай.
 
9600 малчугани от 14 детски градини вече дадоха начало на детската маскарадна щафета към фестивала, която стартира вчера в Обединеното детско заведение „Славейче". Тази година проявата ще продължи до 28 януари под мотото „До година, до амина".По традиция малките „славейчета" представиха обичая Сурва, пресъздадоха и обичая „сватба". Със звънци и ликове огласиха детската градина и изгониха всички лоши сили.
В рамките на тържеството в специална изложба бяха показани над 60 картини и кукерски маски, изработени от малчуганите.
 
В инициативата е заложено и изработката на голяма сурвакарска маска, която ще бъде предавана символично от градина на градина, след което ще бъде връчена на кмета на Перник Росица Янакиева.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.