iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


СУРВА-2010 - Богданов дол среща Лесковец

Новини за Перник от iPernik

Традицията е жива. На площада в пернишкото село Богданов дол народният празник за Сурва е в разгара си. Пълно е с народ. Баби и дядовци, дребни дечица и цялата сурвакарска група. Чакат кмета на Перник Росица Янакиева. И сурвакарската група от село Лесковец. Всяка година двете села си разменят визити на празника. Гърми музиката на оркестъра, но въпреки мощните колони, не може да надвие громота на сурвакарските звънци. Те пеят мощно в ритъм, дирижиран от свирката на водача на групата. Настроението се подгрява от огнената течност, отпивана от малки шишенца. Огромна клада чака да пламне, за да огрее душите и да разпръсне мрака. Сняг няма като друга година, но това не пречи на традицията, подържана с много любов.

 

В групата е и Нино. Днеска той става на 4 годинки. Води го кръсникът му, защото татко му не е сред маскираните. Толкова е щастлив, че лицето му грее.

 

В публиката пък са малките близначки Цветелина на Лилия. Държат ги на ръце, но макар и гушнати и те танцуват. Хорото се води от човека с най-знаменателните мустаци - 59-годишния Найден Богданов Методиев. Вади плоско шишенце и черпи - ракията му е блага като компот.

 

Най-малкият сервакар е Димитър. Той е само на 11 месеца. Гушнал го е болюкбашията. Той е не кой да е, а кметът на Богданов дол Кирчо Кирилов. Това е което се вижда, а за настроението думи не стигат. То се усеща със сърцето.

 

Кметът на Перник Росица Янакиева отправя поздрав. Тя пожелава здраве и берекет и хубава, незабравима, магическа нощ. Пламва огънят и танците около него.

 

Идва групата от Лесковец. Тя се води от Елезабет - ученичка в 11 клас на икономическата гимназия в Перник. Наследила е тръпката от дядо си. Не й се говори, защото изцяло е във вихъра на празника - начело на хорото и танца на своята група. С нея е и кмета на Лесковец Андрей Стойчев.

 

Има традиция да си вземеш парченце от сурвакарски костюм за късмет. Като че ли най-много я дърпат една циганка от Лесковец. Може би заради големите й бомби.

 

Тука даже си имат свой Иво Папазов. Такова вдъхновено изпълнение на кларинет може да извира само от сърцето.

 

Щракат фотоапарати. Бляскат светлините на камерите. Репортерката на телевизия „Кракра" и дългогодишен кореспондент на националното радио решава да вземе интервю от магарето.

 

По едно време замирисва на парфюм. Оказва се, че някой е разбил в асфалта шишенце купешка ракия. Празникът продължава. Нощта няма да има край. Традицията е жива, пазена с любов.

Снимки

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.