iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Задържаха избягалия от затвора Малин Крумов - Маце Дивотински

Килърът от Дивотино се изплъзвал и в миналото на полицията.
 
Задържан е избягалият затворник Малин Крумов, който излежава доживотна присъда за убийство във Варна.
 
Крумов успя да избяга от Варненския затвор само преди часове и след това беше обявен за национално издирване. Той е родом от Дивотино и е познат сред местните като Маце Дивотински.
 
Задържан е в района на КПП - Старо Оряхово в посока Бургас. Той е бягал с такси, което е било спряно на пункта. Полицаите са извършили проверка на таксиметровия автомобил и са установили, че в него пътува Крумов.
 
В момента, в който убиецът бил изваден от колата и повален на земята, той скочил и побягнал. Около 300-400 метра престъпникът е бил преследван от полицейските служители. Наложило се е полицаите да стрелят два пъти във въздуха, за да го предупредят да спре, той обаче не се е подчинил. Тогава избягалият затворник е бил прострелян в крака и така е задържан, разказа вътрешният министър.
 
В момента Крумов е в районното управление на МВР в Долни Чифлик - окован и ранен, каза Цветан Цветанов.
 
Малин Дивотински преди дни беше окончателно осъден от Върховния касационен съд на доживотен затвор без право на замяна. Доживотната присъда е за предумишлено убийство на македонеца Орце Коруновски, извършено през септември 2002 година в заведение в центъра на Варна. Убийството, което стана известно като един от първите публични разстрели в България, е било извършено при условията на опасен рецидив, предумишлено и по начин, опасен за живота на мнозина.
Интересното е, че по време на извършването на престъплението,  Малин Крумов-Маце е трябвало да бъде...в затвора. И то по повод, който хем е смешен, хем тъжен. Става дума за това, че на 27 юли 1994 г. Маце и неколцина негови авери отвлекли софиянеца Владимир Диков, завързали го в мазето на столичната къпалня "Мария Луиза" (едно от сборищата на т. нар. каратисти по онова време) и в продължение на няколко дни го били, защото Диков си поискал обратно беемвето, което Маце му взел месец по-рано. По случая било образувано следствие и само три години по-късно - през 1997-а, Малин Крумов вече бил "приютен" в Бобовдолския затвор с присъда от пет и половина години за нанасяне на средна телесна повреда.
 
На 2 септември 1994 г. Малин Крумов-Маце, Данчо Спасов-Вола от гр. Банкя и варненецът Валентин Луков-Каратиста отвлекли Георги Георгиев (племенник на циганския барон Христо Върбанов) и неговия приятел Антон Костадинов. Двамата били причакани на светофар в столичния кв. "Илиянци", където Маце и хората му ги свалили насила от мерцедеса на Георгиев и ги откарали в родното село на Маце - Дивотино. Похитителите държали жертвите живи два дни, надявайки се, че Христо Върбанов ще плати искания откуп от 10 млн. тогавашни лева. На 4 септември обаче Маце решил, че повече не може да чака, и... застрелял Георгиев и Костадинов. После той и ортаците му заровили труповете край пернишкото с. Делян и захванали друг "бизнес".
 
Образуваното следствено дело приключило през 1996 г., когато един овчар случайно намерил костите на Георгиев и Костадинов. На 22 юли 1996 г. РДВР-Перник обявило Маце за национално издирване, а на 31 юли 1997 г. бандитът бил заловен. През лятото на 2000 г. Пернишкият окръжен съд признал Малин Крумов за виновен по всички обвинения - за отвличане, кражба на автомобил и убийство, и го осъдил на 16 години затвор.
 
Адвокатите на тримата веднага обжалвали присъдите пред Софийския апелативен съд, но делото било насрочено едва на... 28 октомври 2002 година. На тази дата обаче апелативните магистрати едва не колабирали, защото малко преди началото на заседанието те научили, че вместо да лежи в Бобовдолския затвор, Маце е в неизвестност от... четири месеца. И по-точно - от 3 юни 2002 г., когато директорът на тюрмата - Милети Орешарски, и бившият вече окръжен прокурор на Кюстендил - Николай Бамбов, освободили предсрочно Маце за добро поведение. Без изобщо да предполагат (поне така гласят официалните им обяснения от онова време), че "техният човек" е имал 16-годишна присъда и че му предстои процес в Софийския апелативен съд.
 
Дивотинецът е заподозрян като изпълнител и на други "мокри" поръчки в България, твърдят полицаи. През времето, когато не бил "на работа", той често тормозел съселяните си и всявал страх и ужас в околните, разхождайки се посред бял ден с автомат из селото.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.