iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Рекорден брой участници на фестивала "Сурва"

Рекорден брой участници на фестивала "Сурва"

Рекорден брой участници ще дефилират на 19 Международен фестивал на маскарадните игри в Перник, съобщи кметът на общината Росица Янакиева, цитирана от радио "Фокус"-Пирин.
 
Очаква се в града да пристигнат над 5 600 самодейци. Сериозен интерес към фолклорното събитие се наблюдава от чужбина, откъдето са потвърдили участието си 14 групи от Италия, Франция, Гърция, Македония, Румъния, Турция, Словения, Белгия и др. В Перник ще пристигнат и 87 родни формации от 13 области в страната.
 
Общината осигурява финансова помощ за транспорта за самодейните групи от област Перник, който често се оказва непреодолима спънка за участието им. Кметът обяви, че се очаква подписването на моморандуми за културно сътрудничество между Перник и три чуждестранни града - словенския Птуй, белгийския Арлон и турския Гюдже. Бюджетът на международния фестивал в Перник е на приблизителна стойност от 205 000 лева. 150 000 от тях се очакват като субсидия от Министерство на културата. Останалите ще бъдат набрани от спомоществователи.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.