iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Платформа като в Рио ще обикаля из Перник

Голямата награда за победителите ще бъде златна маска.
 
Пътуващ с автомобилна платформа маскарад със сурвакари и кукери ще бъде част от атракциите на тазгодишния фестивал "Сурва". Платформата тръгва три дни преди официалното откриване на маскарада. Инициативата е взаимствана от световно известните карнавали и цели да създаде празнично настроение в целия град. На откритата платформа сурвакари, кукери и музиканти ще представят традиционната обредност, съобщиха организаторите пред "Съперник".
Международният фестивал ще бъде предхождан с поредица от прояви. На 14 януари започва детска маскарадна щафета "До година, до амина!". Възпитаници на детски заведения ще дефилират на пернишкия площад "Кракра" със сурвакарски и кукерски костюми. Пет български изби пък ще представят изработени от тях вина с етикет на фестивала.
 
Пернишкият фестивал "Сурва" в Перник e най-авторитетната в България и на Балканите изява на традиционни народни игри и обичаи с маски. Той популяризира достигнали до днес варианти на древна ергенска обредност, част от българската фолклорна традиция.
 
Фестивалът се организира от община Перник от 1966 г. От 1985 година има статут на международен. През 1995 г. Перник е приет за член на Федерацията на европейските карнавални градове /ФЕКГ/. Тази година ФЕКГ обяви Перник за европейска столица на сурвакарските игри. От миналата година фиестата влезе националния културен календар.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.